Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Izvadili mrtve, a lijesove bacili pokraj crkve: 'Ovo je sramota!'

Mještani kažu kako su došli 'šefovi' Pravoslavne crkve iz Karlovca te da su izvadili posmrtne ostatke episkopa koji su tu bili prije stotinu godina. Ostatke su odvezli, a lijesove bacili kraj crkve

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20 komentara

Ovoga što se kod nas dogodilo nema vjerojatno nigdje u svijetu. Pokraj naše crkve u samom središtu Plaškog već danima stoje otvoreni lijesovi, a u njima je još uvijek čak i odjeća pokojnika koji su bili u tim ljesovima. Sramota i strahota, kažu pravoslavni vjernici iz Plaškog, piše Večernji list.

Kako kažu mještani ove općine u Karlovačkoj županiji još u petak su u Sabornu crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice došli "šefovi" Pravoslavne crkve iz Karlovca i iz crkve izvukli dva drvena lijesa te ih ostavili odbačene pokraj crkve. Danima stoje na kiši, suncu i vjetru.

- Došli su iz eparhije. Otvorili su kripte gdje su bili pokopani pravoslavni episkopi koji su tu počivali više od stotinu godina. Izvukli su lijesove. Izvadili su posmrtne ostatke dvojice episkopa, a pokraj hrama su bavili lijesova. Mislili smo da će i to odnijeti, ali u svojim su privatnim automobilima odvezli samo posmrtne ostatke, a odjeću i sve ostalo ostavili. Užas! Zar se tako nekog ekshumira - rekla je jedna od mještanki.

Trenutno u crkvi u Plaškom nema svećenika jer čekaju da im se dodijeli novi. Mještani kažu kako se očito zbog toga nekome čini da može raditi što želi.

- To su napravili naši, pravoslavni svećenici, i ja se pitam kako se oni ne boje Boga. Zar nemaju poštovanja prema mrtvima - ističu mještani koji kažu kako je to vjerojatno bila odluka glavnog episkopa gornjokarlovačkog G. G. Gerasima Popovića.

- Neka mitropolit Irinej u Beogradu zna tko mu u ovom kraju radi i što radi. Episkop ima pravo otvoriti grobnicu, ali ne na ovaj način.Ostaci se moraju vratiti u zemlju. I to su sarkofazi koji su rađeni za vrijeme Austro-Ugarske. Pa to bi neki kolekcionari htjeli imati. Ako im ništa nije sveto neka odnesu i kupole s crkve - rekao je Svetozar Radmanović (na slici) koji se 11 godina brinuo o crkvi i bio zvonar, ali je onda otjeran od, kako kaže, glavnih u Karlovcu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message