To je to što me zanima!

Izvozimo i pacijente: Liječe se u Brčkom jer je jeftinije i brže

BOLJA SKRB Ultrazvuk je u Brčkom i do deset puta jeftiniji nego u Hrvatskoj, na preglede se ne čeka, pregled vida i liječenje zuba su povoljniji, kažu mještani u Gunji i okolici
Vidi originalni članak

Prezentirajući reformu Hitne pomoći ministar Dario Nakić dao je novu nadu mještanim Cvelferije, najistočnijeg dijela Hrvatske, da će konačno imati bolju i hitniju zdravstvenu zaštitu nego do sada.


Naime, Zavodu za hitnu medicinu u Drenovcima obećao je još jedan interventni tim, kojega će sada činiti i liječnik (do sada su u timu bili samo sestra i tehničar) i koji će moći odmah na licu mjesta pružiti potrebnu pomoć, a ne samo prevesti pacijente u bolnicu u Vinkovce. Zbog dosadašnjih propusta i nedostatne pomoći, stanovnici Cvelferije, a to znači desetak sela oko Gunje, uz granicu sa BiH, bili su prisiljeni zdravstvenu pomoć potražiti ‘preko granice’. Naime, u samo jedan kilometar udaljenom Brčkom mještani Gunje i drugih sela već godinama, bez problema, obavljaju sve pretrage i dobiju svu potrebnu medicinsku skrb, naravno, uz plaćanje. Bolnica u Brčkom potpuno je uređena i suvremeno opremljena jer Brčko Distrikt dobiva veliki novac i pomoć od međunarodne zajednice. Imaju ultrazvuk, CT, magnetsku rezonancu i sve što je potrebno za učinkovit hitan prijem pacijenata.

Vikendom imaju ambulantu


Upravo stoga mještani Gunje i Cvelferije odlučuju se radije ići u Brčko po pomoć nego u 60 kilometara udaljene Vinkovce.
- Ako nam je hitno, onda je Brčko puno bliže rješenje. Do Vinkovaca i nazad treba nam 150 kuna goriva, još tamo izgubiš cijeli dan na čekanje, a u Brčkom to sve obavimo za sat vremena i platimo nekih 20, 30 konvertibilnih maraka, što je 80 ili 120 kuna. Osim toga, kod njih se ne čeka, dobiješ odmah sve što ti treba i doktori su jako dobri i ljubazni. Nekoliko puta sam tamo završio na Hitnoj, oni su me i vozili.


Pregledao me kirurg, dao mi terapiju i sve to sam platio 80 kuna - kaže Mirsad Pezerović iz Gunje koji za liječnike u BiH ima samo riječi hvale. Slična iskustva imaju i trudnice koje u BiH idu na 4D ultrazvuk koji tamo košta 120 kuna, a u Zagrebu, primjerice, 1200.


- U Brčko idem kada je neka hitna situacija, ili vikendom, kada ne radi naša ambulanta. Obično je to kada djeca dobiju visoku temperaturu ili slično. Tamo ih odmah pregledaju, daju terapiju i gotovo. Naprosto nam se ne isplati ići za Vinkovce kada su u BiH cijene više nego prihvatljive, a skrb puno efikasnija” kaže Ibrahim Nukić iz Gunje.

I ljekarne rade dulje


Slično je i sa onima kojima treba hitna intervencija zbog zubobolje, ali je tamo jeftiniji i sam popravak zubi ili ugradnja implatanata ili zubnih proteza. I odlazak oftalmologu je prihvatljiviji. Za samo 100 kuna tamo će vam liječnik odrediti dioptriju i preporučiti naočale koje također manje koštaju. Odlazak u Brčko više se isplati i onima koji redovno koriste lijekove koji se u Hrvatskoj moraju platiti jer su i oni u Bosni daleko jeftiniji, a i u Brčkom rade dvije ljekarne, 24 sata dnevno.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • 33beg33 12.04.2016.

    od istog proizvođača,isti lijekovi jeftiniji u bih u odnosu na hr minimalno 50%,nafta,hrvatski proizvodi sve jeftinije,gajba ozujske ili karlovačke 8o kuna a kod nas 130,jebe lud zbunjenog

  • dahhmal 12.04.2016.

    Dragi Hrvati zaboravite to kaj vi uplacujete zdravstvo nas ministar nam je uveo americku formu zdravstva gdje nema da doktor pita gdje vas boli vec imas li ti novaca za platiti lijecenje a nazalost smo bedasti da to odmah u startu prekinemo nek sutimo i postat ce normalno

  • sebach 12.04.2016.

    Uopće mi nije jasno što je ovdje čudno? Zašto po jeftiniju uslugu ne bi išli u druge zemlje, pa to je vani skroz normalno, isto kao što Talijani, sada sve više Španjolci i ostali dolaze kod nas, pogotovo u privatne prakse što se tiče stomatologije i estetskih zahvata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare