To je to što me zanima!

Jadranski Titanic: U Puli blago s parobroda "Baron Gautsch"

Najveća pomorska nesreća Jadrana: Parobrod 'Gautsch' potonuo je prije sto godina, 12. kolovoza 1914. godine kraj Rovinja, samo šest i pol pomorskih milja od obale
Vidi originalni članak

U mnogočemu, tragedija parobroda "Baron Gautsch" nalikuje na tragediju Titanica. "Baron Gautsch", ponos Lloydove flote, je, naime, uz malo više ljudske pažnje mogao izbjeći nesreću, ali je zbog indolencije potonuo, ostavši do danas najvećom pomorskom nesrećom Jadrana

Parobrod "Gautsch" potonuo je prije sto godina, 12. kolovoza 1914. godine kraj Rovinja, samo šest i pol pomorskih milja od obale. Utopljenici koji nisu odmah nastradali gledali su pred sobom Istru, a nisu si mogli pomoći. Ploveći puno bliže obali nego što je smio, brod je naletio na minsko polje austro-ugarske vojske.

Zapovjednik broda, kapetan Paul Winter, u Zadru je od nadležnih vlasti dobio sva potrebna upozorenja o sigurnoj ruti, kao i obavijest o postavljanju minskih polja uz obale Istre.

U tom je pojasu mine postavljao minopolagač Basilisk. Kad su s minopolagača vidjeli da prijateljski civilni brod ulazi u minsko polje i da nema namjeru skrenuti, uhvatio ih je užas. Počeli su trubiti, slati upozorenja svih vrsta, ali brod je plovio ravno u katastrofu. 

U jednom trenutku nad brodom se nadvio golem mlaz vode, a onda začula i potmula, zastrašujuća eksplozija. Ljudi su letjeli na sve strane, u more se izlio veliki val nafte, a kaos gušenje i hroptanje nastupili su u sekundi...

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Prva Proleterska 30.08.2014.

    Dragi moji znalci , kad se već takmićite u poznavanju najvećih pomoskih nesreća na Jadranu morate ipak zapamtiti i znati , da je največa bio Italijanski ponos REX , koji je bio jaći i brži od TITANIKA , iste tonaže i nosilac PLAVE VRPCE Atklantika i koji je potopljen avionima od strane Saveznika u KOPRU 1945 g. .. http://sl.wikipedia.org/wiki/Rex_%28ladja%29 http://www.obala.com/potopljeni-objekti/ladja-rex/ .....................Najveće nasukavanje bilo opet u KOPRU i to Kineski tramper od 222m dužine 2008g zbog magle .

  • kapital3 29.08.2014.

    imali vrijednih stvari u brodu?

  • Gordana Firšt 27.08.2014.

    Ma bolje bi bilo izvaditi ga da ne hrđa dalje, šteta željeza. Ovako pod vodom samo nekima dostupan. Mi slike već imamo i možemo ih gledati svaki dan. Ma što ja tu trabunjam. To je spomenik ili opomena svima koji se kreću morima, da uvijek ispitaju područje kojim plove, a ne ovako na vrat na nos pa BUM!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare