To je to što me zanima!

Jaja skuplja 10 posto, cijene sira i maslaca i dalje divljaju

LOŠA GODINA: Maslac je čak 45 posto skuplji nego lani, cijena sireva viša je za oko 10 posto. Jaja su kod nas skuplja pet posto nego ljetos, no jeftinija su nego u EU
Vidi originalni članak

Najprodavanija jaja iz uzgoja, razred L i M, bila su u listopadu skuplja za 2 do 5 posto, a prosječna cijena iznosila je 0,77 kuna za komad za L, odnosno 0,69 kuna za M.

Skuplja su bila i jaja M razreda iz podnog uzgoja, i to za 5 posto, stoji u izvješću Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi. Nešto jeftinija bila su jedino jaja S razreda iz uzgoja s prosječnom cijenom 0,59 kn/kom.

Svježi sir jeftiniji

Cijene jaja (razred L i M) u Hrvatskoj unazad nekoliko godina, odnosno od 2013., prate trend kretanja cijena na EU tržištu, ali su kod nas nešto skuplja. Od kolovoza ove godine, nakon afere s korištenjem insekticida fipronil, cijene jaja na EU tržištu u stalnom su rastu. U istom razdoblju na RH tržištu pratimo stagnaciju cijena, pa u listopadu, prvi put, bilježe se niže cijene jaja za 6 posto u odnosu na prosjek Unije.

Međutim, više cijene stočne hrane u konačnici utječu i na rast cijena ovog proizvoda. Prosječna veleprodajna cijena jaja (razred L i M) u EU u listopadu iznosila je 166,36 eura za 100 kilograma što je gotovo 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najskuplja su jaja u Italiji, potom u Njemačkoj i Austriji, a najviše su u odnosu na rujan poskupjela u Španjolskoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Osim jaja, nešto su i više cijene sireva nego što smo se navikli.

Prosječne veleprodajne cijene sireva u listopadu iznosile su: za edam 28,73 kuna za kilogram, goudu 30,59, svježi polumasni sir 16,40 te trapist 47,39 kuna za kilogram. U odnosu na lanjske cijene, u listopadu ove godine bilježimo nešto više cijene edama i goude, za 10 posto, dok je svježi sir jeftiniji 2,3 posto.

Maslac nikad skuplji

- Kulminacija problema u mliječnom sektoru bila je 2015. godina, a i dalje opada broj proizvođača mlijeka pa je tako proizvodnja mlijeka pala na rekordno nisku razinu. Proizvodimo manje od 60 posto hrvatskih potreba. Istodobno, prateća industrija na tržištu Hrvatske suočena je s enormno visokim rastom uvoza gotovo u svim grupama mliječnih proizvoda - navode iz Croatiastočara.

Ističu da je, kad su u pitanju mliječni proizvodi i intra uvoz, najsloženija situacija u grupi polutvrdih i tvrdih sireva.

- Uvoz sireva za šest posto nadilazi domaću proizvodnju - kažu iz Croatiastočara.

Od ukupnog uvoza (oko 18 tona) polutvrdih i tvrdih sireva, na trgovinsku razmjenu između zemalja EU otpada gotovo 98 posto. Dvije vrste sireva, gauda i edamer, čine 70 posto ukupno uvezenih količina polutvrdih i tvrdih sireva.

Maloprodajna cijena maslaca skočila 45 posto

Paralelno s porastom cijena sira rasle su i cijene maslaca u trgovačkim lancima. Tako je u listopadu cijena maslaca (250 grama) u maloprodaji iznosila 22,31 kunu što je za rekordnih 40 posto više u odnosu na cijene iz srpnja te za 45 posto u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja.

Poremećaj na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda na europskom tržištu (ukidanje mliječnih kvota, zatvaranje ruskog izvoznog tržišta, izvoz zaliha u Kinu) i pad proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu rezultirali su skokom cijena. U odnosu na prosječnu razinu cijena u EU, kod nas je maslac ipak 15-ak posto jeftiniji, no i dalje je na najvišim razinama ikad.

Idi na 24sata

Komentari 117

  • _Varešak_ 02.12.2017.

    Sve je skupo,samo nažalost ljudski život nije.

  • Neculai 02.12.2017.

    Nema problema.Banke daju velike minuse na karticu.Ne morate niti vratit novac.Sve besplatnooooooooooo!

  • najiram 10 02.12.2017.

    maslacu je cijena porasla jer je sve više gejeva treba im za podmazivanje...jaja cijena porasla jer sdp pošto nema jaja sad si kupuju jaja da imaju jaja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare