Obavijesti

News

Komentari 117

Jaja skuplja 10 posto, cijene sira i maslaca i dalje divljaju

Jaja skuplja 10 posto, cijene sira i maslaca i dalje divljaju

LOŠA GODINA: Maslac je čak 45 posto skuplji nego lani, cijena sireva viša je za oko 10 posto. Jaja su kod nas skuplja pet posto nego ljetos, no jeftinija su nego u EU

VIDEO

Najprodavanija jaja iz uzgoja, razred L i M, bila su u listopadu skuplja za 2 do 5 posto, a prosječna cijena iznosila je 0,77 kuna za komad za L, odnosno 0,69 kuna za M.

Skuplja su bila i jaja M razreda iz podnog uzgoja, i to za 5 posto, stoji u izvješću Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi. Nešto jeftinija bila su jedino jaja S razreda iz uzgoja s prosječnom cijenom 0,59 kn/kom.

Svježi sir jeftiniji

Cijene jaja (razred L i M) u Hrvatskoj unazad nekoliko godina, odnosno od 2013., prate trend kretanja cijena na EU tržištu, ali su kod nas nešto skuplja. Od kolovoza ove godine, nakon afere s korištenjem insekticida fipronil, cijene jaja na EU tržištu u stalnom su rastu. U istom razdoblju na RH tržištu pratimo stagnaciju cijena, pa u listopadu, prvi put, bilježe se niže cijene jaja za 6 posto u odnosu na prosjek Unije.

Međutim, više cijene stočne hrane u konačnici utječu i na rast cijena ovog proizvoda. Prosječna veleprodajna cijena jaja (razred L i M) u EU u listopadu iznosila je 166,36 eura za 100 kilograma što je gotovo 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Svježi sir

Najskuplja su jaja u Italiji, potom u Njemačkoj i Austriji, a najviše su u odnosu na rujan poskupjela u Španjolskoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Osim jaja, nešto su i više cijene sireva nego što smo se navikli.

Prosječne veleprodajne cijene sireva u listopadu iznosile su: za edam 28,73 kuna za kilogram, goudu 30,59, svježi polumasni sir 16,40 te trapist 47,39 kuna za kilogram. U odnosu na lanjske cijene, u listopadu ove godine bilježimo nešto više cijene edama i goude, za 10 posto, dok je svježi sir jeftiniji 2,3 posto.

Maslac nikad skuplji

- Kulminacija problema u mliječnom sektoru bila je 2015. godina, a i dalje opada broj proizvođača mlijeka pa je tako proizvodnja mlijeka pala na rekordno nisku razinu. Proizvodimo manje od 60 posto hrvatskih potreba. Istodobno, prateća industrija na tržištu Hrvatske suočena je s enormno visokim rastom uvoza gotovo u svim grupama mliječnih proizvoda - navode iz Croatiastočara.

Ističu da je, kad su u pitanju mliječni proizvodi i intra uvoz, najsloženija situacija u grupi polutvrdih i tvrdih sireva.

- Uvoz sireva za šest posto nadilazi domaću proizvodnju - kažu iz Croatiastočara.

Od ukupnog uvoza (oko 18 tona) polutvrdih i tvrdih sireva, na trgovinsku razmjenu između zemalja EU otpada gotovo 98 posto. Dvije vrste sireva, gauda i edamer, čine 70 posto ukupno uvezenih količina polutvrdih i tvrdih sireva.

Maslac

Maloprodajna cijena maslaca skočila 45 posto

Paralelno s porastom cijena sira rasle su i cijene maslaca u trgovačkim lancima. Tako je u listopadu cijena maslaca (250 grama) u maloprodaji iznosila 22,31 kunu što je za rekordnih 40 posto više u odnosu na cijene iz srpnja te za 45 posto u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja.

Poremećaj na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda na europskom tržištu (ukidanje mliječnih kvota, zatvaranje ruskog izvoznog tržišta, izvoz zaliha u Kinu) i pad proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu rezultirali su skokom cijena. U odnosu na prosječnu razinu cijena u EU, kod nas je maslac ipak 15-ak posto jeftiniji, no i dalje je na najvišim razinama ikad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori