To je to što me zanima!

Jakovčić EK-u: Potvrdite da u Hrvatskoj nema svinjske kuge

Europarlamentarac je od EK-a zatražio da, što je moguće prije, provede inspekcijski nadzor u Hrvatskoj kako bi se službeno ustanovilo da je svinjska kuga suzbijena
Vidi originalni članak

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici o krizi cijena u europskom sektoru svinjskog mesa pozvao je EK da odlučno pomogne uzgajivačima u otvaranju novih tržišta, posebice kineskog.

Jakovčić je upozorio i na specifične probleme s kojima se suočavaju hrvatski proizvođači svinjskog mesa i prerađevina. Od EK-a je zatražio da, što je moguće prije, provede inspekcijski nadzor u Hrvatskoj kako bi se službeno ustanovilo da je svinjska kuga suzbijena. To je preduvjet za izvoz svinjskog mesa s hrvatskih farmi za što, naglasio je Jakovčić, postoje velike mogućnosti.  

- Potrebno nam je kratkoročno i dugoročno rješenje za krizu u sektoru svinjskog mesa. Kratkoročno rješenje je širenje na nova tržišta. Prioritet je ulazak na kinesko tržište. To tržište europski uzgajivači svinja mogu osvojiti. Predlažem i da se proizvođačima svinjskog mesa, koji su u velikim poteškoćama, odobri jednokratna subvencija. Pozivam povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Hogana da žurno i odlučno pomogne europskim uzgajivačima svinja u otvaranju novih tržišta. Širenje tržišta dijelom je i dugoročno rješenje za sektor svinjskoga mesa. Uostalom, ni rusko tržište neće biti dovijeka zatvoreno za europsku svinjetinu. Kada je riječ o rješavanju problema s kojima su suočeni hrvatski uzgajivači svinja pozivam Europsku komisiju da bez odgode provede inspekcijski nadzor u Hrvatskoj kako bi se potvrdilo da u toj članici Unije više nema nikakvih tragova svinjske kuge. Hrvatski proizvođači imaju velike mogućnosti za izvoz svinjskog mesa koji će moći realizirati kada EK potvrdi da je svinjska kuga suzbijena - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mariocalabrese 11.03.2016.

    Nema vise svinja kao ni svinjske kuge ali zato imamo HVIDRE i braniteljske konjske zadruge.

  • 33beg33 11.03.2016.

    kako će to potvrditi kad si ti jakovčić svinjska kuga istre i cjele hr

  • sesvete33 11.03.2016.

    Jakovčiću sram te može biti koliko si novaca opelješio.Samo ne znam tko te štiti.Mislim znam.Svi su kao i ti pa štitite jedne druge.Želim ti sve ružnoga u životu.Gdje si se ti kao i tvoje kolege sa posla na radile.Nigdje nikada.Vama su samo prsti radili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare