To je to što me zanima!

Japanski premijer možda na NATO samitu o ukrajinskoj krizi

U prošlosti su japanski čelnici zadržavali oprezan stav u odnosima s Rusijom dok su dvije države raspravljale zbog teritorijalnih sporova koji traju desetljećima
Vidi originalni članak

Japanski premijer Fumio Kishida sklon je sudjelovanju na samitu čelnika NATO-a potkraj lipnja kako bi potaknuo koordinaciju sa Zapadom u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, objavila je novinska agencija Kyodo News citirajući neimenovane vladine izvore.

Taj bi potez obilježio neobično agresivni stav za japanskog čelnika, premda je Kishida više puta osudio Rusiju zbog kako je rekao "ratnog zločina" protiv Ukrajine. Svoju akciju Moskva naziva posebnom vojnom operacijom.

U prošlosti su japanski čelnici zadržavali oprezan stav u odnosima s Rusijom dok su dvije države raspravljale zbog teritorijalnih sporova koji traju desetljećima.

NAKON SUSRETA G7 Premijer Kishida: Japan će uzeti vremena za prekid uvoza nafte iz Rusije, to je ipak teška odluka

Vladin glasnogovornik rekao je da dužnosnici neće moći komentirati izvješće agencije Kyodo prije ponedjeljka.

Samit NATO-a održava se 29. i 30. lipnja u Madridu, što će se vjerojatno vremenski poklopiti s kampanjom uoči izbora u Japanu 10. srpnja. Konačnu odluku Kishida će donijeti kasnije, uzimajući u obzir političku situaciju prije izbora za gornji dom, rekli su vladini izvori a prenio Kyodo.

PRIJETI RECESIJA Japansko gospodarstvo slabi

NATO je na samit pozvao Japan, zajedno s Australijom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, kao svoje partnere u azijsko-pacifičkoj regiji. Kishidina prisutnost na samitu bila bi pozdravljena kao slanje snažne poruke međunarodne solidarnosti u vezi s ukrajinskom krizom, rekli su izvori, a prenio je Kyodo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare