News

Komentari 6

Premijer Kishida: Japan će uzeti vremena za prekid uvoza nafte iz Rusije, to je ipak teška odluka

Premijer Kishida: Japan će uzeti vremena za prekid uvoza nafte iz Rusije, to je ipak teška odluka

U Japan od sredine travnja nije stigao niti jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom mjesecu je iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego isti mjesec prije godinu dana

Japan će „uzeti vremena“ za prekid uvoza ruske nafte, objavio je u ponedjeljak premijer Fumio Kishida nakon susreta G7 na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije.

Zemlje G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica – Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

„Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata, to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima“, rekao je Kishida novinarima.

„Što se tiče vremenskog okvira za redukciju ili zaustavljanje uvoza iz Rusije, razmotrit ćemo ga dok procjenjujemo situaciju“, naglasio je japanski premijer.

„Uzet ćemo si vremena da poduzmemo korake prema postupnom zaustavljanju“ uvoza, dodao je Kishida, ne navodeći detalje.

U Japan od sredine travnja nije stigao niti jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom mjesecu je iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego isti mjesec prije godinu dana.

Rat u Ukrajini naglasio je japansku ovisnost o ruskim energentima. Azijska država ukupno uvozi 33 milijuna barela ruske nafte, što je 2021. iznosilo ukupno 4 posto ukupnog uvoza.

Japanska vlada i tvrtke imaju vlasničke udjele u naftnim i LNG projektima u Rusiji, uključujući dva na otoku Sahalinu iz kojih su izašli zapadni partneri Exxon Mobil i Shell.

>>Više pročitajte ovdje o događajima iz Ukrajine<<

Hirokazu Matsuno, dio japanske vlade, u ponedjeljak je objavio da Japan neće odustati od svojih udjela u projektima Sahalin 1 i 2 jer su oni „iznimno važni“ za stabilnost japanskog energetskog tržišta.

POGLEDAJTE VIDEO: