To je to što me zanima!

Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa
Vidi originalni članak

Saudijski disident Omar Abdulaziz tuži izraelsku softversku tvrtku pomoću čijeg je softvera, uvjeren je, praćena komunikacija na njegovom mobitelu što je, tvrdi, doprinijelo brutalnom ubojstvu Jamala Khashoggija...

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa. Stvarnost je pak bila takva da ih se netko dokopao, zajedno s ostalim sadržajem Abdulazizovog mobitela i to, piše CNN, pomoću malware softvera dizajniranog za špijunažu korisnika mobilnih uređaja. 

Omar Abdulaziz zbog toga danas tuži izraelsku kompaniju NSO Group koja je razvila softver pod nazivom Pegasus. Ne tuži ih, dakako, jer su razvili softver, već ih optužuje da ga prodaju opresivnim režimima poput Saudijske Arabije. 

Mnogi upućeni bi se složili s njim. Edward Snowden, jedan od najpoznatijih 'zviždača' u povijesti SAD-a, nedavno je izjavio da NSO Gropu pripada 'među najgore od najgorih';

- S obzirom na dokaze koje imamo, oni prodaju te alate za 'provalu' kako bi se narušila ljudska prava disidenata, opozicijskih ličnosti i aktivista, rekao je Snowden. 

Novinar CNN-a piše da se u snagu Pegasusa uvjerio još prije dvije godine kada je prisustvovao prezentaciji mogućnosti sličnog softvera. Stručnjaci za sigurnost pokazali su mu kako pomoću jednog klika mogu preuzeti kontrolu nad bilo kojim mobitelom i preuzeti kontrolu nad kamerom, mikrofonom, tipkovnicom i svim podacima. 

Kanadska tvrtka Citizen Lab istragom je utvrdila da se Pegasus koristi u najmanje 45 zemalja svijeta, a najčešći su korisnici upravo teleoperateri koji provode 'nadzorne operacije' nad svojim korisnicima. 

Abdulaziz i Khashoggi, pokazuju poruke, u nekom su trenu postali svjesni da ih se vjerojatno špijunira. 

- Bog nam pomogao, napisao je Khashoggi zbog toga Abdulazizu samo dva mjeseca prije brutalne smrti u saudijskoj ambasadi u Turskoj. 

NSO Group, piše Gizmodo, odbacuje odgovornost u cijelom slučaju, ali ne žele 'ni potvrditi ni opovrgnuti' navode da su Pegasus prodali saudijskim vlastima koja je, prema američkim istražiteljima, bila izravno involvirana u brutalno ubojstvo Jamala Khashoggija. 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • pipex 27.02.2021.

    Turci sve snimili a Izraelci prodali princu 

  • Miške 14.01.2019.

    Dudek bi rekao da je taj ubijeni novinar bio obični bedak. Znao je koga kritizira , kakova je to despotska država, a onda otišao u njihov konzulat. Telac umišljeni. Zašto nisu disidenti posjećivali jugoslavenske konzulate ? Jedino kao atentatori.

  • ravno1 14.01.2019.

    Nažalost, pokojni novinar je očito bio jako slabo informiran o mogućnostima digitalne tehnologije. Kao što je jako slabo informirana ministrica Obuljen Koržinek koja je prije nekoliko dana u Otvorenom pričala bedastoće. Gospodin Lucijan Carić ju je najprije na lijepi način pokušao uvjeriti da priča bedastoće a kako ni nakon toga nije prestala, održao joj je maestralno "predavanje". Kako ni nakon toga nije prestala, do kraja emisije se samo "cerekao".

Komentiraj...
Vidi sve komentare