To je to što me zanima!

Je li referendum o NATO-u već osuđen na propast?

NATO: Zoran Milanović potpisao je peticiju za referendum, iako zna da je on nemoguć bez promjene Ustava. Je li pokazao da je demagog?
Vidi originalni članak

U vezi s referendumom o ulasku u NATO ima jedna gadna kvaka. On bi, naime, propao i to unaprijed!
Zato što je za uspjeh referenduma neophodno da na njemu potvrdno glasa 50 posto plus jedan birač. Ako se pitate što je tu čudno, evo odmah odgovora. U hrvatske biračke spiskove upisano je 4,371.608 birača. Hrvatska ima 4,437.460 stanovnika, što znači da je broj birača gotovo jednak broju stanovnika zemlje. Razlog je jasan: kao hrvatski birači upisani su pripadnici dijaspore, brojni Hrvati iz BiH, Srbije itd. Dakle, za ulazak Hrvatske u NATO trebalo bi potvrdno glasovati 2,185.804 čovjeka i još jedan, da bi podrška bila natpolovična. To je više ljudi no što ih u Hrvatskoj uopće izlazi na izbore. Zoran Milanović potpisao je peticiju za referendum, iako zna da je on nemoguć bez promjene Ustava. Odnosno, moguće je - ali tada je ideja koja se gura na referendumu unaprijed gubitnička. Je li Milanović politički neupućen, demagog, ili je protivnik ulaska u NATO?

Idi na 24sata

Komentari 8

  • lastavica 05.04.2008.

    je je

  • entoni 03.04.2008.

    Referendum, bar treba pokušati.

  • Leonarda 03.04.2008.

    mozda bi bilo bolje raspisati referendum koji bi trazio zakon u kojem bi svaka vazna odluka vezana uz vodjenje drzave donosila se referendumima i bila vazeca u daljnjem postupku drzave..

Komentiraj...
Vidi sve komentare