To je to što me zanima!

Jedini u Hrvatskoj: Dali otkaz i na 17. katu napravili plastenik!

Bračni par Butković dao je otkaz kako bi se posvetio uzgoju klica. Počeli su na svom balkonu. Uskoro su ih počeli nazivati restorani diljem Hrvatske, pa su od cijelog stana napravili staklenik.
Vidi originalni članak

Sve je počelo kad smo prije sedam godina supruga i ja bili na izletu u Londonu. Ručali smo u kineskom restoranu i ostali oduševljeni klicama koje su nam poslužili, rekao je Marijan Butković (44) iz Zagreba. Nastavio je opisivati rapsodiju okusa koje su tada probali. Međutim, vrativši se u Zagreb, par je bio razočaran. Klica koje su ih se dojmile, nije bilo nigdje za kupiti. Na zdrave i ukusne salate krcate vitaminima i intenzivnog okusa, mogli su zaboraviti.

- Zašto ih ne bismo sami uzgojili, pomislili smo. Odmah smo se bacili na posao. Kupili smo sjeme i zasadili ga na balkonu, nakon što smo cijelu proceduru dobro proučili na internetu. Prve plodove svog truda prodali smo na Malom placu s tavana na kojem se susreću proizvođači i kupci zdrave hrane. Ljudi su bili iznimno zainteresirani, a mi smo počeli sve više proizvoditi. Međutim, same klice nismo prodavali nego onaj njihov proklijali dio, a to je mikropovrće. Za samo dva mjeseca već smo počeli poslovati s restoranima diljem Hrvatske - počeo je Marijan svoju priču o uspjehu.

Prvo što su posadili bile su, sjeća se, alfa rotkvica i mungo grah. Balkon na kojem su u početku sve sadili imao je 20 četvornih metara i postao im je premali. Svi su htjeli njihove biljčice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prije dvije i pol godine, odlučili smo ovaj stan na 17. katu pretvoriti u staklenik. Ovdje su idealni uvjeti za naše mikropovrće. Temperatura je uvijek između 20 i 24 stupnja Celzijusa i dovoljno je svjetla. Imamo i ventilatore koji sprječavaju da se stvore džepovi vlage u zemlji jer bi se sve upljesnivilo. Stan ima 65 četvornih metara i zasad nam je taman - dodala je Andra (44), Marijanova supruga i partnerica u poslu.

'Živimo isključivo od ovog posla i dobro nam je'

Po zanimanju je fizioterapeutkinja, a nedavno je dala otkaz kako bi se mogla posvetiti isključivo mikropovrću. Isto je učinio i Marijan, ali još na samom početku. Odustao je od vođenja obiteljske knjigovodstvene firme i dane počeo provoditi u stakleniku.  Pakiranje rikole i kreša je 300 kuna po kilogramu

- Danas živimo isključivo od ovog posla i dobro nam je. Nikad nismo zažalili svoju odluku da se počnemo baviti time. Najviše nam je drago što kuhari diljem zemlje obožavaju naše klice. Uopće se ne reklamiramo, a svi nas zovu i traže dostavu. S našim biljčicama najčešće dekoriraju jela, ali ih i pripremaju kao obrok. Neopisivu su zdrave jer u sebi sadržavaju od 50 do 80 posto više vitamina i hranjivih tvari nego odrasle biljke - objasnio je Marijan.

Trenutno imaju 15 vrsta, pa su tu gorušica, korijandar, brokula, rikola, rotkvica, grašak, kreša...

Za kilogram rikole ili kreša - 300 kuna

Cijene formiraju prema cijenama iz Europe. Primjerice, pakiranje brokule prodaju po 20 kuna, a najskuplje su im rikola i kreša. Cijena je 300 kuna po kilogramu. Par objašnjava kako je to zato što su teške za uzgoj, traže puno njege te se iz dosta sjemena dobiva malo finalnog proizvoda. 

- Sve naše sjeme ima ekocertifikat, a nabavljamo ga iz Slovenije. Biljke ničim ne tretiramo - rekla je Andrea.

Dodala je kako posao ipak traži dosta odricanja. 

- Recimo na ljetovanje možemo eventualno od 1. do 15. kolovoza jer su tada restorani u Zagrebu zatvoreni pa nemamo toliko posla. Ostatak godine teško možemo mrdnuti - smije se bračni par sa 17. kata u ulici Braće Domany na zagrebačkim Srednjacima. 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • nn2 04.07.2018.

    Dali su otkaz jer ionako nisu živjeli od posla nego su naslijedili i taj stan pa nisu imali što izgubiti. To je drugo.

  • Ovca007_1 04.07.2018.

    E moj Marjane, da ti vidis moj wc, ima klica i za izvoz, i to bez neke posebne njege

  • sarcasmo 04.07.2018.

    vidiš odlična kamuflaža. sad bi mogli progurat koju biljkicu, a povećana potrošnja struje je naravno zbog "salate"

Komentiraj...
Vidi sve komentare