To je to što me zanima!

Jedinstvene božićne jaslice na Trsatu: Imaju stotine figurica

Ove jaslice u pokretu prikazuju na desetke upečatljivih prizora s Betlehemskih ulica: dok Marija u jaslama uspavljuje povijenog Isusa, približavaju im se tri kralja koja dolaze s dalekog istoka
Vidi originalni članak

Prostrte na pet metara kvadratnih i sačinjene od tristo elemenata, među zidine srednjovjekovnog frankopanskog kaštela na Trsatskoj gradini u Rijeci i ove godine smjestile su se živopisne jaslice.

Osebujna kulisa sa stotinama figurica među nekoliko desetaka betlehemskih kućica i štalica čine zanimljivu vizualnu kompoziciju koju oplemenjuju svjetlosni i zvučni efekti.

Ove jaslice u pokretu prikazuju na desetke upečatljivih prizora s Betlehemskih ulica: dok Marija u jaslama uspavljuje povijenog Isusa, približavaju im se tri kralja koja dolaze s dalekog istoka. Pašnjacima prolaze pastiri čuvajući svoja stada, u krčmi se ispija vino, a vodeni mlin se neumorno okreće dok vrijedni obrtnici izrađuju predmete u svakom kutku grada... Iz dimnjaka kuća u kojima plamti vatra izlazi dim, a iz stjenovitog brda teče potočić koji zatim nestaje pod jednim od brojnih mostova i putića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Unikatne jaslice su za ovu prigodu izrađene su Rimu, kod obitelji koja se već dugi niz godina bavi izradom jaslica, dok je sukladno tradiciji, dio ručno izrađen u specijaliziranom ateljeu na riječkom području.

Jaslice su posebne i po tome što su to prve zvučne jaslice čiji je osebujan vizualni dojam upotpunjen auditivnim elementima kako bi doživljaj bio zaista potpun. Zvuk je dizajnirao renomirani riječki kompozitor i aranžer - Aleksandar Valenčić.

Jaslice su samo jedan od atraktivnih elemenata riječkog Adventa na Gradini, ukrašenoj sa 16 kilometara božićnih lampica, najvećom božićnom kuglicom na samom ulazu u kaštel te interpretacijom Votivne krune iz 1813. godine, simbola oslobođenja grada koji teče.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • scythe 25.12.2019.

    Predivno! Volio bih znati koliko su visoke figurice, odnosno koliko je sve to veliko.

  • 24.12.2019.

    Prekrasno ih je vidjeti uživo, a i okruženje u kojima su napravljene je kao iz bajke. Divna je Trsatska gradina u ovo vrijeme. Riječani su si dali truda!

  • OIaf 24.12.2019.

    Tako je to bilo. Svi bijeli bolje nego ja u avataru. Kuće suverenije nego ih danas imaju. Realnost a ne fikcija. 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare