To je to što me zanima!

'Jesu li epidemiolozi uopće ikad vidjeli naše vrtiće? Traže čudo'

Obratile su nam se "tete" iz zagrebačkih vrtića nakon što su danas izašla nova epidemiološka pravila za njihov rad. U grupi će moći biti 15-20 djece, a razmak među krevetićima 1,5 metara. Kako u 40 kvadrata?
Vidi originalni članak

Ne znamo tko piše ta pravila, je li ikad, kao roditelj, bio u našim vrtićima i vidio kolike su to prostorije..., pitaju se odgajateljice iz jednog zagrebačkog vrtića nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo omogućio dolazak većeg broja djece u vrtiće, i prva četiri razreda škole.

POGLEDAJTE VIDEO: Danski odgoj u vrtiću 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od 25. svibnja u skupini će moći biti 15 do 20 djece,  svaka odgojno-obrazovna skupina boravit će u jednoj prostoriji,
odgajatelj/nastavnik s djecom treba provoditi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetiće za dnevni odmor djece, stolove za jelo i školske klupe treba razmicati tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji, po mogućnosti na metar i pol jedno od drugog.  

- Ja radim u skupini od 19 djece u 45 kvadrata, kolegica u 40 kvadrata ima upisano 22 djece, a najveća nam prostorija u vrtiću ima 65 četvornih metara, s upisanih 27 mališana. Kako da 19 mališana u 40 kvadrata razdvojim na metar i pol? Ne znam, već smo na mukama - kaže odgajateljica na kojoj je, kao i na njenim kolegicama, snaći se kako znaju i umiju.

ZAHTJEVE ŠALJITE OD 25. SVIBNJA Djeca će se po prvi put u vrtiće u Zagrebu moći upisati i online

Pogotovo u tome kako tako malu djecu spriječiti u kontaktima. 

Još je nešto, i odgajateljicama i roditeljima, zapelo za oko u novim propisima. Ako roditelj ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako mu je izrečena mjera samoizolacije ili ako ima saznanja da je zaražen s COVID-19, ne smije voditi dijete u vrtić.

- Naravno da tako treba biti. Ali nije jasno kako dijete iz obitelji u kojoj je netko zaražen, u vrtić uopće smije ići - ističe majka iz Zagreba, koja je zbog toga jednako zabrinuta kao i odgajateljice.

NOVE PREPORUKE U razredima maksimalno 20 učenika, razmak jedan metar

Iako neka svjetska istraživanja preliminarno pokazuju da su djeca slabiji prenositelji bolesti, i manje obolijevaju i sama, ipak čvrstih dokaza za to još uvijek nema. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Selo_malo 21.05.2020.

    Ovo je već teško iživljavanje šaćice teško isfrustriranih osoba koje su dočekale 5 minuta svoje "slave". Bolesno!

  • balki balki 21.05.2020.

    Nemres vrticko dijete natjerati na distanciranje u grupi- zaigrani su, grle se i guraju, diraju iste igracke, diraju nos i usta... kakve onda ima veze dal su krevetici/prostirke razmaknuti. Ja ko roditelj sam svjestan toga i znam da je nemoguce a ministarstvo glumi cednost...

  • cupi cupi 21.05.2020.

    Tko piše pravila pa stožeraši pišu gluposti od pravila kao i sve drugo više ne znaju što i kako dalje sa lažima

Komentiraj...
Vidi sve komentare