To je to što me zanima!

Zaustavili ispitivanje cjepiva: Sve su stopirali jer je ispitanik dobio neobjašnjivu bolest...

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je u ponedjeljak da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.
Vidi originalni članak

Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19, "uključivo kompletno ispitivanje u fazi 3, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog pacijenta", kaže tvrtka u priopćenju.

Taj prekid doveo je do zatvaranja sustava on-line prijava kojima su se tražili sudionici za fazu 3, a sazvan je i neovisan odbor za sigurnost pacijenata.

Neželjeni događaji su "očekivani dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega", kaže Johnson & Johnson.

REZERVIRANO 1,5 MILIJUNA DOZA Prvo cjepivo protiv korona virusa nam stiže već u prosincu

Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi je li neželjeni događaj povezan s lijekom ili cjepivom koji se procjenjuju i je li moguće nastaviti ispitivanje.

Dobrovoljce za fazu 3 Johnson & Johnson je počeo tražiti krajem rujna, kako bi dobio ukupno  60.000 sudionika na više od 200 mjesta u SAD-u i u drugim zemljama, objavila je kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.

Ispitivanja su se osim u SAD-u odvijala u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici.

Johnson & Johnson je 10. kompanija u svijetu koja je došla do treće faze kliničkog ispitivanja.

HRVATSKI LIJEČNIK: 'Švedski model u Hrvatskoj ne može funkcionirati jer tu mladi žive s roditeljima do 35. godine'

Kompanija nije objavila druge pojedinosti ali je kazala da su neki sudionici primali placebo te da tek treba utvrditi što je primao dobrovoljac koji se razbolio.

U rujnu, kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 koje su razvijali AstraZeneca i Sveučilište Oxford, a smatralo se jednim od onih koja su najviše obećavala, prekinuto je također nakon što je britanski sudionik razvio neobjašnjive nuspojave.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • laky03348 13.10.2020.

    ajmoooooooooooo masovno cjepiti čovječanstvo,a ako se tko od cjepiva razboli a bio prije cijepljenja zdrav,,i umre,,ma koga briga,,bitno da se novac namakne,,ja samo znam da mene cijepio nebu nitko,ako dobim koronu i umrem,to je moje pravo,moja odluka,a ne što bi mi svjetski šarlatani svašta u tjelo ubrizgivali.

  • Dalmatinac_ 13.10.2020.

    dok je ovaca bit ce i vune.

  • 13.10.2020.

    Glupost! Svi lijekovi imaju mogućnost nuspojava, a kod nekih ljudi i ozbiljnijih, pa se ne povlače iz uporabe!

Komentiraj...
Vidi sve komentare