To je to što me zanima!

'Još uvijek velika nejednakost u plaćama muškaraca i žena'

Saborski zastupnici su raspravu o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. iskoristili kako bi upozorili na još uvijek veliku nejednakost u plaćama muškaraca i žena u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Sabor je upozorio i na manji broj žena u politici ili na vodećim pozicijama.

Žene su daleko manje plaćene od muškaraca, manje ih je na vodećim pozicijama i u politici te još uvijek kao standard postoje podijeljene uloge muškaraca i žena, kazala je Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista).

Jaz u plaćama žena i muškaraca u Hrvatskoj iznosi ukupno 13 posto, a u nekim djelatnostima čak i 25 posto, navela je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Mrak Taritaš: Žene s Venere, muškarci s Marsa i u realnom životu

"Dok je jaz u plaćama tako velik, imat ćemo priču da su žene s Venere, a muškarci s Marsa u realnom životu", rekla je Mrak Taritaš.

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) napomenula je da je kod posljednjih parlamentarnih izbora došlo do značajnog povećanja zastupljenosti žena u politici, ali su žene često zamjene zastupnicima te na listama često stavljene u nepovoljniji položaj.

"Nakon lokalnih izbora imamo tek dvije županice", navela je Jeckov.

Na nama ženama zastupnicama je odgovornost i moramo se boriti dalje ne bi li generacije iza nas živjele u društvu potpune ravnopravnosti, poručila je Katica Glamuzina (Klub socijaldemokrata).

Nada Murganić (Klub HDZ-a) naglasila je važnost rada na prevenciji, edukaciji, osvješćivanju javnosti o problemu ravnopravnosti u društvu.

Selak Raspudić: Pravobraniteljica za ravnopravnost žena, a ne spolova

Inače, izvješće za 2020., koje je Saboru podnijela aktualna pravobraniteljica Višnja Ljubičić, podržala je i pohvalila većina klubova zastupnika ,izuzev Klub Mosta.

Marija Selak Raspudić, zastupnica iz tog kluba te ujedno i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, ocijenila je da pravobraniteljica nastupa kao "pravobraniteljica za ravnopravnost žena, a ne pravobraniteljica za ravnopravnost spolova".

Suglasila se da su žene u brojnim područjima podzastupljene, diskriminirane i u lošijoj poziciji od muškaraca, no po njenom mišljenju, prešućuje se da postoje područja u kojima su muškarci u nepovoljnijem položaju.

Shvaćanje žene kao žrtve i izbjegavanje priznanja da su to i muškarci reproducira patrijarhalni obrazac ponašanja da su žene uvijek žrtve, a muškarci uvijek nasilnici, poručila je.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • eho_ 23.03.2022.

    Važnost sprječavanja diskriminacije po svakoj od zaštićenih osnova, pa tako i po osnovi spola, izražena je na međunarodnoj, europskoj i nacionalnoj razini kroz brojne dokumente kojima se promiče načelo jednakosti kao jedno od temeljnih načela suvremene civilizacijske stečevine.U području radnog prava kao najčešći oblik diskriminacije javlja se upravo diskriminacija temeljem spola, izražena kroz narušavanje ravnopravnosti spolova prilikom zapošljavanja i u okviru radnih odnosa. Žene, koje su se relativno kasno pridružile plaćenom tržištu rada,sudjelujući do pojave industrijalizacije mahom isključivo u neplaćenom obiteljskom radu, suočavaju se i danas s rodnim stereotipima koji rezultiraju njihovom radnopravnom diskriminacijom.  

  • ravno1 11.03.2022.

    Višnju Ljubičić, "osobu", kako ju je oslovio gospodin Zlatko Hasanbegović u raspravi u Saboru, već se odavno moralo smijeniti jer je ona sramota za normalne građane RH. Ona je ista kao i većina naših i EU političara - umjesto da se bavi problemima ravnopravnosti spolova, ona se bavi problemima LGBTIQ+ itd populacije. Kao što se EU političari bave problemima LGBTIQ+ populacije a za to vrijeme im Putin ruši Ukrajinu a naši političari se bave problemima LGBTIQ+ populacije a netko im usred Zagreba, na Jarunu, "PARKIRA" letjelicu dugu 14 m i tešku 6 tona - a oni o tome nemaju pojma. Sramota je kakve su nam "osobe" na čelu države.

Komentiraj...
Vidi sve komentare