To je to što me zanima!

Josipović: Bez obzira na EU, ostat ćemo angažirani u regiji

Predsjednik je rekao kako je Hrvatska spremna susjedima pružiti svu pomoć u europskim integracijama, jer osim dobrih želja u tome leže i gospodarski interesi
Vidi originalni članak

Interes Hrvatske je da, bez obzira što se nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, ostane angažirana u regiji, rekao je predsjednik Ivo Josipović drugoga dana Croatia summita u Dubrovniku.

Josipović je novinarima rekao kako je Hrvatska spremna susjedima pružiti svu pomoć u europskim integracijama, jer osim dobrih želja u tome leže i hrvatski gospodarski interesi ali i svaki drugi.

Josipović je rekao da bi bilo dobro ako se u Dubrovniku sastane s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, ali je naglasio kako bi ipak bilo bolje da se sastanu oni koji vode svoje vlade, misleći pritom na srbijanskog predsjednika ili premijera. - No, doći će vjerojatno i to vrijeme - rekao je Josipović.

Gordon: Hrvatske je istinski lider u regiji

Inače, drugi dan summita počeo je raspravom o europskim perspektivama zemalja jugoistočne Europe, a panel je otvorio pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon, javlja HRT. 

- Hrvatska je istinski lider u regiji i nadam se da će i dalje jačati vladavinu prava te nastaviti borbu protiv korupcije - rekao je Gordon. Također je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime. U svom govoru Gordon je poručio da će SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu. 

Dotaknuo se i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD očekuje normaliziranje odnosa između dviju zemalja. 

Prema njegovim riječima, od Srbije se ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali će svakako morati prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica. 

Poručio je da SAD može i hoće pomoći u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske  strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Zemun je hrvatski 07.07.2012.

    EU je izjavila da če četnički vojvoda tomislav nikolić postati lider u takozvanoj "regiji"to jest u novoj jugosferi koja eu želi napravitJosipović je misli kako če se što bolje postavit prema nikoliću a možda ode i na ravnu goru da kupi vjenac čiča draži i buduči da je velikodušan poklonit če nikoliću "srpski" vukovar i eto ti zaživjet če velika srbija.

  • sestro 07.07.2012.

    naši političari najviše troše vazaljina i zato predlažem da ga dobiju na recept..

  • djokovic 07.07.2012.

    Nije mi jasno koga Tadic predstavlja tamo ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare