To je to što me zanima!

Josipović: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zadovoljava

Do 2024. imamo zaštićen zračni prostor. Dolazi vrijeme za odluku. Zalagat ću se da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, rekao je predsjednik Josipović
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović obišao je u ponedjeljak vojarnu 'Pukovnik Marko Živković' kraj Velike Gorice. Skupa s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Dragom Lovrićem, poslušao je predavanje o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Nakon toga je obišao vojne avione MiG 21 Bis koji se sastavljaju u jednom od vojnih hangara.

- Danas smo vidjeli s kojom tehnikom raspolaže Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i što je najvažnije ljudima. Ljudi su najveće blago u svakoj vojsci. Iako su zrakoplovi i helikopteri stari, oni su dostatni i Hrvatska izvršava svoje zadaće na zadovoljavajućoj i dobroj razini. Do 2024. imamo zaštićen zračni prostor. Dolazi vrijeme za odluku. Konačna odluka ovisi o proračunskim sredstvima i ona se odgađala. Ja sam uvjeren i zalagat ću se da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva. Bilo samostalno ili uz pomoć partnera u NATO savezu - rekao je predsjednik.

Za tjedan dana preliminarni rezultati o padu aviona u Lomnici

Na pitanje o padu aviona u Lomnici, predsjednik je izjavio kako će se rezultati uskoro prezentirati. 

- Redovito me izvješćuju o analizi pada. Za tjedan dana će biti sjednica Vijeća za obranu i ondje će biti prezentirani preliminarni rezultati. 

Na pitanje lete li piloti dovoljno u MiG-ovima, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Dražen Šćuri izjavio je kako ne lete. 

- I sami znate da smo osam mjeseci bili samo na dva aviona. U to se vrijeme ne možete držati sposobnost obrane i obuke. No uspjeli smo zadržati vlastitu sposobnost - dodao je Šćuri. 

Uz to, rekao je kako će vjerojatno ostati nešto novca nakon protupožarne sezone, inače namijenjen kanaderima. Taj će novac preraspodijeliti u nabavku novog air tractora za obuku i gašenje požara.

Idi na 24sata

Komentari 126

  • ludvig989 26.08.2014.

    Pa normalno da zadovoljava kada je manje od pola godine do izbora, pa neće reći da ne zadovoljava jer on je odgovoran za to stanje. Sreća pa narod nije glup i vidi. A Ivo Josipović sigurno neće biti više vrhovni zapovjednik jer će izgubiti izbore!!

  • perica 100 26.08.2014.

    zakaj se na provoza malo

  • mili999 26.08.2014.

    Ivo šalabaher nam opet prosipa neke svoje lekcije. Ivo zaista je vrijeme da napostis kormilo, neopisivo si nesposoban..

Komentiraj...
Vidi sve komentare