To je to što me zanima!

Juncker uvjerava: Sporazum o brexitu sigurno u studenome

Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma. Ne bi to bilo dobro niti za Britaniju niti za ostatak EU-a, rekao je šef Europske komisije
Vidi originalni članak

Europska unija će, ukoliko te ne učini ovaj mjesec, s Velikom Britanijom postići sporazum o brexitu u studenome, izjavio je u razgovoru za subotnje izdanje austrijskih novina predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker.

Prema njegovim riječima, dvije su se strane u posljednjih nekoliko dana približile u stavovima.

"Još uvijek nismo tamo gdje bismo trebali biti. Ali naša volja za postizanjem sporazuma s britanskom vladom je neupitna", kazao je Juncker u razgovoru za Der Standard, Kurier i Der Falter.

"Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma. Ne bi to bilo dobro niti za Britaniju niti za ostatak EU-a", ocijenio je šef EK-a.

On procjenjuje da će se sporazum, koji će udovoljiti uvjetima dogovora o povlačenju, postići već možda u listopadu.

"Ako ne tada, učinit ćemo to u studenome", rekao je Juncker.

Najtežim se u pregovorima o brexitu pokazalo pitanje buduće granice s Irskom.

Juncker je također podsjetio da će sporazum o brexitu morati biti upotpunjen i političkom izjavom o budućim odnosima Britanije i bivših europskih partnera.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 06.10.2018.

    A hm, to budemo još vidli..Izlazak iz Eu "kućice" još je daleko na vidiku.Kolaps bankovnog sistema. Crna burza lijekova..upad vojske koji regulira red i mir, prijevremeni izbori, novi referendum? svakodnevno izranjaju novi scenariji uz Brexit.🙄 Gledano od posljeratnog doba, do sada, u Velikoj britaniji, nije nikada politička situacija, do te mjere bila nepredvidiva. Vlada jedan rukovodstveni vakuum i stoji pred velikom krizom, od rascjepa stranki još 1930-te. Vladajući liberni demokrati su od jednog pravoga Brexit-usaglašavanja u parlamentu dosta daleko, te rade na projektu središnje stranke. Vodeći šef SNP, Alex Salmond je, nakon optužbe za sex i uznemiravanje, napustio stranku.. Vrlo neugodna priča za predsj.NSP i šeficu škotske vlade Nicola Sturgeon. Sjeverna Irska opet, već dvije godine nema vladu..Već se bliži jedna faza kada će EU morati formulirati odgovor, u kom će Premier Theresa May morati iz brige , kako nebi došlo do totalnog raspada vlade, povući svoj remenčić za spašavanje. Dosada se May izjašnjavala, jer su alternative bile gore.. Labour šef, Jeremy Corbyn ili stranački kolege od May Boris Johnson. May ne vjeruje baš u Brexit, i Corbynovu oduševljenost za EU smatra da je u granicama.Na obje strane fali jednostavno esecijalno bitna vjera i ubjeđenost, za mobilizaciju pristalica.Tako daa je svaki odgovor na pitanje, što dolazi dalje moguć, najbolje sa balansom..Prolongiranje pregovora otvaraju novi rizik za zauvijek izgubljeni Brexit..

Komentiraj...
Vidi sve komentare