To je to što me zanima!

Jure Vujić iz MVEP-a prepisao rad predsjednikova savjetnika

Geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gotovo je doslovno prepisao tri stranice članka profesora Dejana Jovića
Vidi originalni članak

Hrvatsku znanstvenu zajednicu potresa novi slučaj plagiranja. Geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gotovo je doslovno prepisao tri stranice članka profesora i predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije, javlja večernji.hr

Jovićev tekst o novoj turskoj vanjskoj politici i pitanjima BiH objavljen je u Političkim analizama prije dvije godine, a Vujićev tekst lani. 

Dio prijevara koje se odnose na plagijate, sukob interesa, monopol, nepotizam i klijentelizam u dijelu znanstvene zajednice detaljno je razotkrila Mirjana Kasapović, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti , u tekstu “Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo”, objavljenog na web stranicama Fakulteta i Političkim analizama, znanstvenom tromjesečniku Fakulteta političkih znanosti.

Vujić je za Večernji list rekao da se osobno ispričao profesoru Joviću čim je saznao za ovaj slučaj. Poslao je i pismo časopisu Međunarodne studije. Kaže da je do slučaja došlo zbog tehničke manipulacije tekstom. Vujić tvrdi da je Jovićev tekst, koji je trebao biti objavljen kao prilog, objavljen  u korpusu njegovog teksta. Dodaje da je postupao bona fide. 

Glavni urednik Međunarodnih studija Radovan Vukadinović tvrdi da će u novom broju objaviti ispriku profesoru Joviću. A Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti, u pismu Vukadinoviću tvrdi da je Vujić diskreditiran i moralno i stručno. Traži i odgovornost recenzenata i nije mu jasno kako to da je Vujićev članak klasificiran kao izvorni znanstveni članak.

Mirjana Kasapović otkriva da je Jure Vujić i putem spornog članka tražio da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenoga doktorskoga studija. Zanimljivo, studenti FPZ-a tvrde da prof. Jović uvijek ističe da plagiranje smatra najvećim profesionalnim grijehom koji mora biti sankcioniran. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • mamita 02.03.2012.

    tekstovi koji se citiraju u radu se na kraju navode kao literatura, a ne kao prilog u cijelosti ..Cak i to nisi znao, a htio si doktorat?

  • gogolinjo 02.03.2012.

    a moja se kčer ubija od učenja znajuči da u ovoj zemlji neče dobit posao dok ovi hoštapleri di god dođu sva su im vrata otvorena!!!

  • hellbani 02.03.2012.

    i zasto nije dobio odmah otkaz i kaznu nekakvu ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare