To je to što me zanima!

Kad 'crnci' zaigraju: Kako su se namještale utakmice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Offside: Istražitelji su pratili razgovore igrača koji su bili uključeni u namještanje utakmica, ali nisu očekivali da će biti slični onima sicilijanske mafije
Vidi originalni članak

Šifrirani razgovori nogometaša uključenih u namještanje utakmica 1. Hrvatske nogometne lige iznenadili su čak i istražitelje. Prisluškivali su ih, ali nisu očekivali da će slušati razgovore slične onima sicilijanskih mafijaša. Uložili su mjesece i mjesece truda u razbijanje šifri kojima su se koristili nogometni mafijaši. Prevaranti nisu uvijek pazili što govore, no policija se toliko opustila da su ih nekoliko puta i otkrili, nakon čega su prevaranti odustajali od “kupnje automobila” (šifra da posao otpada).
U razgovoru od 26. ožujka Vinko Šaka i Admir Suljič dogovaraju namještanje utakmice. Obojicu smatraju organizatorima prevara. 
Vinko Šaka (bivši trener u Dinamu): Zvao je ovaj od Mercedesa što je prošo četrdeset hiljada. Hoću da ga uzme i treba ga vidjeti, da li ima sve, da nije oštećen, da ima sve dijelove, vrata naprijed i nazad, jer to je sad prvi put i treba organizirati taj automobil.
Admir Suljič (kladioničar): Zovi Dinu i sve organiziraj jer on sve može. To je novo.
Vinko Šaka: Zna, to je jungferica, pa je odmah prvi put treba skinuti. Zvat ću Dinu, pa se čujemo...
Istražitelji su snimili i razgovore s nogometašima, koji su bili potplaćeni da namjeste utakmice. Tako i s legendarnim igračem varaždinskog Varteksa Miljenkom Mumlekom.
Vinko Šaka: Ej, Miljac, neka to bude sve ok i da je paprika kod ovog dečka, da sve bude ok, da ima portira i ona dva ispred i da oni to odrade kako treba. Bos je već njima u susjedstvu sredio arbitra.
Miljenko Mumlek (igrač Varteksa i bivši reprezentativac): Nije frka.
Šifre nogometne mafije bile su maštovite. Tako neki suhomesnati proizvodi nemaju nikakve veze s hranom. Primjer je kratki razgovor Jasmina Agića, igrača NK Croatije iz Sesveta i bivšeg reprezentativca Hrvatske s Ivanom Banovićem, vratarem Sesveta. Banović obavještava Agića gdje se nalazi.
Jasmin Agić: Moram doći po kulene oko jedanaest sati i odnijeti ih tamo.
No koliko god organizirana bila nogometna mafija, istražitelji su snimili i razgovore u kojima su zvučali gotovo panično. Iako su namjestili utakmicu, nešto je pošlo po zlu, a Vinko Šaka 14. travnja za vrijeme utakmice razgovara s Dinom Laličem, trećim suorganizatorom namještanja.
Vinko Šaka: Rezultat je 1-1, bez veze. Zajebao je golman Rijeke.
Dino Lalič: Moraju izgubiti 2-1 poluvrijeme.
Vinko Šaka: Znam, znam.
Dino Lalič: Ako ostane ovako poluvrijeme, ne gubimo i ne dobivamo ništa.
Vinko Šaka: Bolje da zabiju.
Dino Lalič: Na 2-1 dobivamo oko 30.000.
Vinko Šaka: Ma sve ok.
Istražitelji su slušali i razgovore nogometaša, koji su znali da i kolege sudjeluju u namještanjima utakmica. Primjer je razgovor Marija Čižmeka, nogometaša NK Sesveta sa suigračem Jasminom Agićem.
Mario Čižmek: Kada ćeš u karantenu?
Jasmina Agić: Oko pet.
Mario Čižmek: Sad sam bio s ovim, pa ću se naći s još njih dvojicom, tako da i on vidi.
Jasmina Agić: Slažem se.
Mario Čižmek: Mlinar mijesi tijesto, pa mlinar i sudi. (čuje se glasan smijeh)
NASTAVAK: U NAMJEŠTANJU JE BILO I PLAĆANJA KAPARE
ŠIFRE: 'NAKUPOVALI' SE AUTA I PREJELI KULENA

Idi na 24sata

Komentari 9

  • KonradZGB 02.07.2010.

    Za Agića me bas briga....bio i ostao ološ....nikad nije ni bio neki igrac, al Mumlek....jad!

  • nlukac11 02.07.2010.

    svi su oni sramota za sav sport- prodali su svoje poštenje za novac kao najobičniji kriminalci - što i jesu te se nikako ne mogu zvati sportašima već moralnim nakazama

  • Gatsby 02.07.2010.

    Pa se vi opet kladite, tako vam je i LŠ a i na mundijalu reklo bi se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare