To je to što me zanima!

Kako bi prikrio kriminal u Podravci, žrtvovao je Inu?

Podravka je dobila kredit od 34 milijuna eura od banke OTP. Kao jamstvo da će ga vratiti je Šestak, Polančecov kum, ponudio dionice Ine...
Vidi originalni članak

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec navodno je, piše Večernji list, sudjelovao u sklapanju tajnih ugovora kojima su mađarski MOL i OTP banka kreditirali sudionike afere Spice u Podravci.
Ti sporni ugovori od mađarskih vlasti u Hrvatsku su stigli tek prije nekoliko tjedana. Istražitelji koji se bave aferom Spice su, nakon češljanja tih ugovora, utvrdili kako je Podravka od mađarske OTP banke dobila kredit od 34 milijuna eura pod čudnim okolnostima. Kao jamstvo da će vratiti taj kredit tadašnji je predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak ponudio dionice hrvatske naftne kompanije Ine. Iz ugovora nije sasvim jasno kako je Podravka uopće mogla doći do Ininih dionica. Na taj bi način MOL, koji je suvlasnik OTP banke, mogao doći do dodatnih Ininih dionica.
Navodno je Polančec odigrao vrlo važnu ulogu u cijeloj priči. Cijela operacija kreditiranja odvijala se lani u siječnju dok je on, kao predstavnik Vlade, vodio pregovore s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini. MOL je vlasnik 47 posto dionica Ine, ali se čini da je dobio upravljačka prava kao da ima većinski paket dionica. Šestak, navodni potpisnik tajnog ugovora i jedan od glavnih aktera afere Spice,  Polančecov je kum.
Nakon što se u studenom razotkrila afera Spice, tad već bivši potpredsjednik Vlade Polančec je otišao u Budimpeštu. Tamo se, piše Večernji, sastao s čelnicima OTP banke. No, navodno je u istom razdoblju Polančec u društvu bivšeg premijera Sanadera posjetio i čelnike MOL-a.
U Vladi i uredu predsjednika u petak nisu imali komentara na sadržaje tajnih ugovora.
Polančec je pod istragom zbog nezakonitosti u Podravci. Od ovog tjedna istražuju ga i zbog sumnjive gradnje reflektora na nogometnom stadionu u rodnom mu selu Đelekovcu.


KAKO SU FINANCIRALI AFERU SPICE:

1. MOL DAJE NOVAC OTP-U
U siječnju 2009. Polančec kao potpredsjednik Vlade s MOL-om potpisuje ugovor kojim ta mađarska kompanija dobiva upravljačka prava u Ini. Dok su trajali pregovori, MOL u  OTP banku, kojoj je suvlasnik, deponira 34 milijuna eura.

2. OTP FINANCIRA FIMU
OTP banka zatim daje kredit od 34 milijuna eura varaždinskoj Fimi. O tome sklapaju tajni ugovor. Fima koristi taj novac kako bi zatvorila prijašnji kredit Meryll Lyncha, kojim je kupovala sporne Podravkine dionice za njene menadžere.

3. JAMČE DIONICAMA INE
Podravka zatim drugim tajnim ugovorom daje jamstva OTP-u da će vratiti kredit. Kao jamstvo daju vlastite dionice ali i dionice Ine. Takav ugovor navodno je potpisao Zdravko Šestak, bivši šef uprave Podravke i Polančecov kum.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • vilhelm 06.02.2010.

    Vlada če opt reči da oni to nisu znali a Hebrang če stavljati ruku u vatru i imati opečenu ruku.

  • mario66617 06.02.2010.

    ni 16 USKOKA ni 4 gola otoka nam nisu dovoljna za toliko bande...i još plaćamo zaštitare da čuvaju najveće kriminalce u državi kad odu sa vlasti...fuj...

  • JerkoKC 06.02.2010.

    Pavelić je bio prodao Dalmatinsku zagoru i Gorski kotar talijanima,a odo dvoje lopina je prodalo cijelu Hrvatsku,ali se još nezna kome.Treba njima njihovoj rodbini i kumovima oduzeti svu imovinu i poslati ih na prisilni rad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare