To je to što me zanima!

Kako izmaći našem pravosuđu? Kad ne znaš što bi, bježi u BiH

Sjećate li se njih? Ovo su neki od hrvatskih bjegunaca koji su pravdi pokušali izmaknuti prelaskom preko BiH granice. Čini se kako je Zdravko Mamić krenuo njihovim stopama...
Vidi originalni članak

Iako je osječki sud u srijedu Zdravka Mamića nepravomoćno osudio na šest godina i šest mjeseci zatvora, Mamić, iako bi trebao biti, nije u istražnom zatvoru. Naime, on je u trenutku izricanja presude bio u BiH, čije je državljanstvo dobio nešto ranije.

'OSUĐEN' NA ŽIVOT U BIH? Sigurnosne službe znale su još prošli tjedan da Mamić bježi...

- Nisam kukavica, ali nisam ni mazohist. Ovu borbu ću voditi iz svoje druge domovine, izjavio je Mamić u Međugorju.

Novi list se prisjetio nekoliko poznatijih hrvatskih bjegunaca, koji su pravdi pokušali izmaknuti prelaskom preko BiH granice.

Ognjen Šimić

Nakon rata koji je proveo u Njemačkoj preselio se u Rijeku gdje je kao vrhunski kardiokirurg bio šef Klinike za srce. Sud u Rijeci ga je 2008. godine osudio na devet godina zatvora zbog korupcije, primanja mita, koje je prokazala Ljerka Krajinović. Dan prije izricanja presude Šimić je iz Hrvatske pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

Sud u Sarajevu poništio je prethodnu presudu iz Rijeke i osudio Šimića na kaznu od dvije i pol godine i oduzimanje liječničke licence. Ognjen Šimić je na izdržavanje kazne upućen tri godine nakon bijega iz Hrvatske, a kaznu je izdržavao na Igmanu u zatvoru poluotvorenog tipa gdje je preminuo 9. svibnja 2012. godine od infarkta.

BIOGRAFIJA BJEGUNCA Zdravko Mamić: U prvom sam braku bio grozan, švrljao sam

Branimir Glavaš

Zbog optužbi za ratne zločine osuđen je 2010. godine na deset godina zatvora. I Glavaš je s putovnicom BiH pobjegao u Sarajevo, gdje mu je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio visinu kazne izrečenu u Zagrebu i uputio na izdržavanje zatvorske kazne u Zenicu. Glavaš je ubrzo prebačen u zatvor u Mostaru, gdje su uvjeti izdržavanja kazne bili mnogo bolji.  

Tijekom dana se bavio »društveno-korisnim radom«, a nakon posla se vraćao u kuću koju je nešto ranije sagradio u selu Drinovci, nedaleko od hrvatske granice. Nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske poništio prethodnu presudu i suđenje vratio na početak, Glavaš se iz zatvora vratio u Osijek, gdje se nastavio baviti politikom.

Miroslav Kutle

Simbol privatizacije i pretvorbe u Hrvatskoj, na vrhuncu poslovne moći imao je vlasništvo nad 60 tvrtki, osuđen je 2010. godine na dvije godine i osam mjeseci zatvora. U zatvor nikada nije stigao, jer je i njega, koji je imao državljanstvo BiH, put prije presude odveo u Hercegovinu.

U Mostaru je Kutle proveo dvije-tri godine, a sud je u Bosni i Hercegovini poništio presudu, jer u toj državi to nije kazneno djelo, tvrde.

Kutle je odlučio pokrenuti privatni biznis u Glamoču gdje je vlasnik ogromnog zemljišta na kojem je pokrenuo farmu goveda i proizvodnju ekološke hrane. U Hrvatsku se ne može vratiti jer bi morao izdržati najmanje dvije zatvorske kazne.

BEZ IMOVINE I ŽENE MAMIĆEVIH Sud Mamićevima blokirao vile, stanove te poslovne prostore

Jozo Ćurković

Vlasnik kompanije »Salonit«, koja je u Hrvatskoj vodila brojne poslove, napustio je državu 2004. godine nakon što mu je najavljeno da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Optužnica protiv Ćurkovića je podignuta 2005. godina i teretila ga je za kriminal težak više od sto milijuna kuna. Ćurković je 2008. godine uhićen na aerodromu u Sarajevu, po međunarodnoj tjeralici koju je za njim podiglo domaće pravosuđe. 

Budući da je je imao i državljanstvo BiH, pušten je već idućeg dana. U Hercegovini se bavi turizmom.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • bcelija 08.06.2018.

    Poslije kiše ne treba kupovati kišobran!

  • RuzaSapina 07.06.2018.

    Čije je to naše? Glavaš se borio i pobjedničkim borbama obranio Hrvatsku a sude mu agresori ALI u Hrvatskoj. ......

  • Fajlp_1 07.06.2018.

    Sve veliki Hrvati

Komentiraj...
Vidi sve komentare