Obavijesti

News

Komentari 274

Sigurnosne službe znale su još prošli tjedan da Mamić bježi...

Sigurnosne službe znale su  još prošli tjedan da Mamić bježi...
1

Hodogram: Čak i da BiH poništi presudu, Hrvatska bi zadržala pravo izvršenja kazne te bi međunarodna tjeralica i dalje vrijedila. Odnosno, Mamiću bi život samo u Bosni i Hercegovini značio i slobodno kretanje i život

VIDEO

Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na 6,5 godina zatvora. Budući da je dobio više od pet godina, Mamić bi pravomoćnost presude morao dočekati iza rešetaka. No, kako je Mamić već dan uoči presude otišao u Hercegovinu, a nema nakanu niti vraćati se, sada se moraju pokrenuti mehanizmi koji će u konačnici dovesti do Interpolove tjeralice protiv najmoćnijeg čovjeka domaćeg nogometa.

Sud je naložio policiji: 'Čim ga vidite, uhitite Zdravka Mamića'
Sud je naložio policiji: 'Čim ga vidite, uhitite Zdravka Mamića'

Kako javlja Novi list, pravosudne i sigurnosne službe već su prošli tjedan imali sastanak oko mogućnosti da Mamić ne dočeka presudu u Hrvatskoj. Naime, takva se glasina u hrvatskoj metropoli pojavila još prije nekoliko dana. No, na sastanku je ustanovljeno kako ne postoji zakoniti način da se Mamića spriječi da prije presude ode izvan Hrvatske.

Županijski sud u Osijeku, iako je iz Mamićevih javnih nastupa jasno da se ne namjerava vraćati, ne može odmah izdati tjeralicu. Najprije formalno mora obavijestiti osuđenika da se mora javiti u pritvor. Nakon što to ne uspiju, ili uspiju, a on se ne odazove, tek tada moraju odrediti izdavanje tjeralice za njim. Tehnički posao izdavanja tjeralice obavit će MUP, koje će je proslijediti Interpolu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čeka se 'crvena tjeralica', ali Mamić ima i BiH državljanstvo

Nakon toga to postaje službeno tzv. »crvena tjeralica« Interpola, odnosno nalog za uhićenje i izručenje. Policija BiH mora reagirati na tu tjeralicu te privesti Mamića. Sukladno tome da su i BiH političari kazali kako je Mamić od početka postupka protiv njega uspio ishoditi državljanstvo susjedne zemlje, morat će ga pustiti.

Ugledni BBC o presudi Mamiću: 'Uslišane su molitve navijača...'
Ugledni BBC o presudi Mamiću: 'Uslišane su molitve navijača...'

Naime, niti BiH, kao i većina država, ne izručuje svoje državljane. Tako da će, ako se gleda dosadašnja praksa, policija susjedne države jednostavno pustiti Mamića na slobodu.

Ostaje tu činjenica da Mamić do pravomoćnosti, a možda i nakon nje, neće smjeti napustiti susjednu državu, jer bi na bilo kojem drugom graničnom prijelazu bio uhićen i izručen Hrvatskoj.

Sud Mamićevima blokirao vile, stanove te poslovne prostore
Sud  Mamićevima blokirao vile, stanove te  poslovne prostore

No, Hrvatska i BiH imaju sporazum o prepuštanju izvršenja kazne zatvora, tako da bi nakon pravomoćnosti presude Mamić svejedno mogao u zatvor, ali susjedne države, ako im Hrvatska prepusti izvršenje kazne.

Mamić 'osuđen' na život u BiH?

Dosadašnja praksa pokazala je da pravila nema, BiH pravosuđe ponekad zna jednostavno potvrditi hrvatsku kaznu, ali isto tako je i smanjiti ili čak i ukinuti ako zaključe da to nije kazneno djelo u BiH.

Može li pravosuđe i Zdravku Mamiću staviti soli na rep?
Može li pravosuđe i Zdravku Mamiću staviti soli na rep?

No, Mamić se ne može nadati da bi ovo treće riješilo njegove probleme, jer i kad BiH poništi presudu Hrvatska zadržava pravo izvršenja kazne te međunarodna tjeralica i dalje vrijedi. Odnosno, ponovo bi mu život samo u Bosni i Hercegovini značio i slobodno kretanje i život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 274
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda