To je to što me zanima!

Kako je Kabul pao za 90 sati: Za početak kaosa krivac je Trump?

Naime, sve je počelo kad je u veljači 2020. tadašnji američki predsjednik Donald Trump sklopio sporazum s ekstremističkom skupinom u glavnom katarskom gradu Dohi
Vidi originalni članak

Brza pobjeda govori o tome koliko zapravo talibani, ako nemaju podršku u Afganistanu, onda u svakom slučaju imaju šutljivo, ili aktivno ili pasivno razumijevanje lokalnog stanovništva, pa i onih snaga na terenu koje se predaju – gradovi padaju sa minimalno borbe, rekao je to geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Iako su svi stručnjaci očekivali da će Afganistan pasti u ruke talibana svi su se iznenadili brzinom kojom je to napravljeno. Naime, sve je počelo kad je u veljači 2020. tadašnji američki predsjednik Donald Trump sklopio sporazum s ekstremističkom skupinom u glavnom katarskom gradu Dohi.

RADIKALI I EKSTREMISTI Dok se zgražamo nad pobjedom Talibana, postanimo svjesni prijetnje ovih naših 'talibana'

Trump je tada dogovorio američko povlačenje iz Afganistana u zamjenu za primirje s talibanima i obećanje da više neće pružati utočište terorističkim skupinama poput Al Kaide. Trump je napravio grešku jer nije uključio u pregovore tadašnju vlast u Afganistanu. Naprotiv, vlada i predsjednika Ašrafa Ganija je morala osloboditi stotine talibanskih zatvorenika.

To su talibani iskoristili te su počeli pregovarati s plemenskim vođama. Naime, talibani su to napravili u ključnom trenutku kad je vlada bila duboko u korupciji te nisu mogli zbog talibana uspostaviti čvrstu vlast. A kako su u Afganistanu vrlo važna plemena, tu su dobili podršku naroda.

Talibani su počeli slati male skupine boraca pred ispostave koje je kontrolirala vlada u ruralnim područjima, sklapajući dogovore s nižim predstavnicima postojeće afganistanske vlade mitom ili dajući sigurnosna jamstva.

BJEŽE U STRAHU OD TALIBANA Internetom se šire šokantne snimke iz Kabula: 'Vezali se za kotače aviona pa ispali u zraku'

Ako se u to uključi i nepopularna vlada to je win-win situacija za talibane. Kad su talibani krenuli u osvajanje ključno je bilo osvajanje Kunduz, koje je bilo u rukama vlade. Svi ostali gradovi su potom padali bez ispaljenog metka, i to sve u dogovoru s lokalnim dužnosnicima.

A vojsku koju je SAD 20 godina trenirala je polegla oružje zbog niskog morala, ali i razbijenog lanca zapovijedanja. Tako je i prijestolnica Kabul, koje je prema stručnjacima trebao pasti za 90 dana, pao je za 90 sati.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • brane456 17.08.2021.

    to je amerika, prevari i ostavi saveznika na milost i nemilost❌

  • BMW 520 17.08.2021.

    Novi potres u Petrinji. Krivac je Trump

  • 17.08.2021.

    pao je on.. da bi Biden imao gdje ratovat i ispast opet heroj...

Komentiraj...
Vidi sve komentare