Dok se zgražamo nad pobjedom Talibana, postanimo svjesni prijetnje ovih naših 'talibana' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 52

Dok se zgražamo nad pobjedom Talibana, postanimo svjesni prijetnje ovih naših 'talibana'

Dok se zgražamo nad pobjedom Talibana, postanimo svjesni prijetnje ovih naših 'talibana'
1

Talibani su bili sinonim za vjerske radikale, fundamentaliste, ženomrsce, šoviniste, teroriste. Takvih "talibana" ima i u zapadnim demokracijama, pa i u Hrvatskoj. Onih koji su protiv pobačaja, gejeva, žena, liberala, Srba...

VIDEO

U zadnjih dvadesetak godina pojam "taliban" koristio se za označavanje vjerskog i religijskog fanatika, terorista, šovinista, ženomrsca, indoktriniranog, militariziranog i fanatiziranog nasilnika.

Danas, kad svjedočimo dramatičnim scenama u Kabulu, padu Afganistana u ruke Talibana i porazu NATO snaga nakon dvadesetogodišnjeg rata, zapravo svjedočimo porazu zapadnjačkih vrijednosti, demokracije, slobode i otvorenosti. 

Svjedočimo pobjedi ekstremizma, radikalizma, terorizma.

Međutim, to se ne događa samo u Afganistanu gdje tisuće ljudi bježe od Talibana, a tisuće žena strepi od njihove strahovlade, kao i ranih devedesetih. Nešto vrlo slično događa se i u zapadnom svijetu.

Jer kad slušamo ovu zastrašujuću priču o pobjedi Talibana, zapravo slušamo priču o "talibanima" u svim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Talibani su možda odnijeli pobjedu u Afganistanu, ali i ostatak svijeta strepi od svojih vlastitih "talibana". Bilo na vlasti, bilo u politici, bilo u vjerskim institucijama ili na ulici.

Kršćanski talibani

Trumpovci koji su provalili u američki Kongres, oboružani rasističkim motivima, indoktrinirani religijom i ispunjeni mržnjom, također su "talibani". Poljske vlasti koje zabranjuju pobačaj i mađarske vlasti koje progone homoseksualce također su "talibani" čiji ekstremizam je baziran na kršćanstvu i Bibliji, umjesto na islamu i Kuranu. 

A i Hrvatska ima svoje "talibane".

To su oni koji progone homoseksualce, spaljuju lutke gej parova, huškaju protiv Srba i nacionalnih manjina, govore o "mudžahedinima" koji prijete Hrvatskoj, šire strah od migranata koji nose "terorizam" i "rađaju muslimansku djecu". To su oni koji kažu da su "žene drugotne", zazivaju zabranu pobačaja, oni koji se u javnim bolnicama pozivaju na vjerski "prigovor savjesti" kod prekida trudnoće. To su sudovi koji traže olakotne okolnosti za silovanje i osuđuju silovatelje na rad za opće dobro. To su oni koji opravdavaju nasilnike nad ženama. Oni koji štite pedofile.

Oni koji sve to rade u ime nacije, vjere, vlastite ideologije ili svjetonazora.

Oni koji mašu svojim kalašnjikovima, baš kao što to čine Talibani, oni koji kalašnjikovima u ime nacije i vjere pucaju po policiji i Vladi, baš kao Talibani. 

Udar na žene

Talibani su postali sinonim za ekstremizam u čitavom svijetu. I oni koji se zgražaju nad njihovom pobjedom u dalekom, zabačenom i zapuštenom, devastiranom i izmučenom Afganistanu, trebaju znati da takve ideje žive - a negdje i vladaju - u razvijenijim, liberalnijim, bogatijim i nama puno bližim zemljama i društvima.

Talibani u Afganistanu, naravno, služe se radikalnijim i brutalnijim metodama, javnim pogubljenjima, sakaćenjima, zatvaranjima, ali to ne znači da se u zapadnim demokracijama "talibanske" metode ne provode na suptilniji način. Zakonima donesenima u parlamentu. Pod egidom Ustavom zajamčene slobode govora. Pod zaštitom Katoličke crkve ili političke partije. Ili pod njihovom udruženom zaštitom.

Ono što su žene prolazile pod vlašću Talibana u Afganistanu tijekom devedesetih, a od čega strepe i sada kad su Talibani blitzkriegom pokorili čitavu zemlju i osvojili Kabul, žene u (još uvijek) manjoj mjeri prolaze i u nekim državama EU, s tendencijom pogoršanja.

Izrodi i izdajice

Žene u Hrvatskoj još uvijek ne uživaju jednaka prava, i dalje su manjina u politici, i dalje zarađuju manje od muškaraca za iste poslove, i dalje ih Katolička crkva i klerikalni pokreti guraju u kuhinju i prema ulozi majke i domaćice. Još uvijek su žrtve nasilja, silovanja, ubojstava.

Homoseksualci i dalje doživljavaju institucionalnu diskriminaciju, i dalje su žrtve huškanja i govora mržnje, pa i fizičkih napada.

A svi koji dovode u pitanje vjersku dogmu, dominantnu ideologiju krvi i tla te svjetonazor temeljen na povezanosti nacije i vjere, proglašavaju se neprijateljima, izrodima, izdajicama koje mogu misliti "u svoja četiri zida".  

Zanimljivo, poraz i poniženje u Afganistanu doživjela je Amerika koja se, kao samozvana kolijevka demokracije, i sama suočava s institucionalnim rasizmom, desničarskim ekstremizmom, kršćanskim fundamentalizmom. 

Hrvatska je u Afganistanu, kao dio NATO snaga, izgubila rat s Talibanima, ali Hrvatska ne smije izgubiti rat s domaćim "talibanima" u zaštiti ljudskih, ženskih i manjinskih prava, u  zaštiti ustavnih vrijednosti liberalne demokracije, slobode govora.

Talibani su nam puno bliži nego što to želimo vjerovati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.