To je to što me zanima!

Avione nećemo platiti 999 mil. eura, već 1,1 milijardu. No nisu poskupjeli, caka je u PDV-u

Ministar financija Zdravko Marić jučer je na sjednici Vlade, na kojoj je donesena formalna odluka o kupnji Rafalea, kazao da cijena više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura.
Vidi originalni članak

Središnji događaj posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj je potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Premijer Andrej Plenković objavio je da Hrvatska kupuje te avione.

No francuske avioni nećemo platiti 999 milijuna eura, kako je ranije objavljeno, već 1,1 milijardu.

POSAO S AGENDOM U ime aviona i Bruxellesa

To je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Ministar je to otkrio dok je obrazlagao odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje financijskih obveza za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine.

PRATITE UŽIVO Usvojili odluku o kupnji aviona, Plenković najavio: Dva Rafalea vidjet ćemo sutra iznad Zagreba

Avioni su poskupjeli? Nisu

Kako piše Večernji list, Francuzima ide točno ugovorena svota, ali na dio ugovora Hrvatskoj će se morati platiti PDV.

Ne na avione jer su rabljeni, već na sve što je nova roba, poput naoružanja i usluga kao što su obuka pilota, simulator i slično.

Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju u sljedećim godinama otplate.

Priopćenje je poslao i MORH:

"Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali iznosi 999 milijuna eura odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske".

Usto je, dodaje se u priopćenju, u cijeli iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • Brankec 12 25.11.2021.

    Kazu nema se novaca a milioncek potrosit se moze sramota da nike bilo mamica nebi bilo aviona on je tj supruga uplatila milioncek i tako mi kupili avione mjesto da taj novac date i ulozite u banovinu sisak pogodenim potresom   glinu petrinju  dolazi zima ljudima uskracujese obrok em  ne osiguraju topli dom sramota za nas  da ste bar obnovili petrinju i sisak pa i okolne kuce  ja bi vam reko svaka cast  sramota vas ovako moze bit jadni narod 

  • maxim mm 25.11.2021.

    ae biće oni i priko dvi milijarde...živi bili pa vidili...

  • frament 25.11.2021.

    Sanader država!

Komentiraj...
Vidi sve komentare