News

Komentari 52

Avione nećemo platiti 999 mil. eura, već 1,1 milijardu. No nisu poskupjeli, caka je u PDV-u

Avione nećemo platiti 999 mil. eura, već 1,1 milijardu. No nisu poskupjeli, caka je u PDV-u

Ministar financija Zdravko Marić jučer je na sjednici Vlade, na kojoj je donesena formalna odluka o kupnji Rafalea, kazao da cijena više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura.

Središnji događaj posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj je potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Premijer Andrej Plenković objavio je da Hrvatska kupuje te avione.

No francuske avioni nećemo platiti 999 milijuna eura, kako je ranije objavljeno, već 1,1 milijardu.

To je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Ministar je to otkrio dok je obrazlagao odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje financijskih obveza za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Avioni su poskupjeli? Nisu

Kako piše Večernji list, Francuzima ide točno ugovorena svota, ali na dio ugovora Hrvatskoj će se morati platiti PDV.

Ne na avione jer su rabljeni, već na sve što je nova roba, poput naoružanja i usluga kao što su obuka pilota, simulator i slično.

Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju u sljedećim godinama otplate.

Priopćenje je poslao i MORH:

"Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali iznosi 999 milijuna eura odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske".

Usto je, dodaje se u priopćenju, u cijeli iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena.

Najčitaniji članci