Obavijesti

News

Komentari 277

Usvojili odluku o kupnji aviona, Plenković najavio: Dva Rafalea vidjet ćemo sutra iznad Zagreba

Usvojili odluku o kupnji aviona, Plenković najavio: Dva Rafalea vidjet ćemo sutra iznad Zagreba

Večeras stiže francuski predsjednik Macron u službeni posjet Hrvatskoj, stoga je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak o prihvaćanju hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, a koji će potpisati sutra

VIDEO

Danas ćemo prihvatiti tekst strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske, koji ćemo potpisati sutra, kao i o nabavci borbenih aviona Rafalea. To će biti nova dimenzija jačanja HV-a, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, a uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Prvi je to službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

PRATITE UŽIVO:

- Trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj - dodao je premijer.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Strateško partnerstvo između ove dvije zemlje naglasak stavlja na jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, zajedničko djelovanje za stabilnost JI Europe, suradnju u području obrane, kao i obrazovanju i znanosti, jačanje gospodarskih odnosa te administrativnu suradnju. 

A Vlada je uoči sutrašnjeg potpisivanja ugovora dala suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u iznosu 6,3 milijardi kuna.

- Sutra ćemo oko 12 sati vidjeti dva Rafalea, upravo ovakva kakva nabavljamo. Simbolično će preletjeti nad Zagrebom povodom potpisivanja ugovora o nabavci 12 višenamjenskih borbenih aviona - najavio je premijer. 

Uz 12 aviona je i moderan simulator letenja, koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora ovlaštenih tvrtki proizvođača, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

- Uz navedeno, osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje i raketiranje, bombardiranje ciljeva te obuka osoblja. Obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provodit će se u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022., a letačkog osoblja početkom 2023. - rekao je dodavši kako će se prijenos vlasništva nad avionima provesti u Francuskoj. 

- Do kraja 2024. u Hrvatskoj će biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. preostala četiri. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku preletjeti piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - istaknuo je.

Ovim projektom obuhvaćeni su i vojna suradnja, kao i školovanje, održavanje zajedničkih vojnih vježbi, dodao je. 

'Od 6136 novozaraženih, samo 782 njih bilo je prethodno u samoizolaciji'

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako danas imamo 6136 novozaraženih, od kojih je samo 782 njih prethodno bilo u samoizolaciji.  

- 323 osobe su na respiratoru. Gotovo 70 posto hospitaliziranih u zadnja 24 sata nije cijepljeno niti jednom dozom - rekao je Beroš i dodao kako se nastavlja bilježiti povećan interes građana za cijepljenjem.

- 139.726 osoba cijepljeno je dodatnom dozom, a u proteklih tjedan dana prvom dozom 84.389 građana, dva grada veličine Dubrovnika. Otkako su uvedene Covid potvrde testirano je 210.165 osoba, od kojih je 4293 bilo pozitivno - istaknuo je dodavši kako su se veliki brojevi novozaraženih od prije dva tjedna sada prelili na zdravstveni sustav, a da većina hospitaliziranih nije cijepljeno.

- 80 posto pacijenata koji su umrli, nisu trebali umrijeti. Da su bili cijepljeni, ne bi umrli. Naši zdravstveni djelatnici rade Sizifov posao koji se može spriječiti cijepljenjem - rekao je.

Glasnoj manjini poručio je da se ne igraju doktora.

- Znanost nam je jedini izlaz iz ove krize, ne trebaju se propitkivati, to se pokazalo kroz povijest - rekao je istaknuvši važnost "cjepivo plus" pristupa, koji podrazumijeva i cjepivo i pridržavanje mjera i testiranje i zdrav razum.

Po svim pokazateljima je jasno da se smrtnost može spriječiti jedino cijepljenjem, naglasio je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

- Što je veći broj procijepljenih, manje je preminulih - rekao je. 

PU zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje vezano za subotnji prosvjed u Zagrebu, dodao je osudivši nasilje prema novinarima.

- I te situacije istražuje policija. Svi se slažemo da pravo na prosvjed imaju svi, ali taj prosvjed mora biti organiziran sukladno zakonu. U trenutku smo kada se svi moramo ponašati odgovorno - poručio je.

Premijer je također osudio nasilje prema novinarima. Podsjetio je i kako je sutra važan dan - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- To je tema koja je kontinuirano predmet i rada i političkog interesa naše Vlade da sprječavamo nasilje u našem društvu, osobito u obitelji i nad ženama - poručio je. 

Aktivnosti oko obnove

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved, istaknuo je kako Vlada ulaže veliki napor u pogledu podizanja dinamike obnove. 

- Osigurali smo privremeni smještaj u termama Topusko za stanovnike koji nemaju adekvatne uvjete smještaja u ovim zimskim mjesecima. Obnovili smo 798 obiteljskih kuća obnovili,  a na njih 612 su u tijeku radovi. Uklonjeno je 435 objekata, od čega su 274 obiteljske kuće, a uklanjanje na 15 objekata je u postupku - rekao je.  

Vlada je usvojila odluku o raspodijeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1