To je to što me zanima!

Kalinić: Potres jedan od uzroka poplave, one će biti sve češće...

Imate potres koji je sigurno oštetio dio postojećih cijevi, a ako su cijevi i promijenjene promjer im je ostao isti i tu je sustav već zagušen. Promijenila se i klima, objasnio je Kalinić
Vidi originalni članak

Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić za N1 komentirao je štete koje su nanijele poplave uslijed nevremena tijekom vikenda. Rekao je kako su za ustavu u Trnju nadležne Hrvatske vode.

- Od prebacivanja loptice lijevo ili desno nema ništa. Mi smo baš uputili dopis Hrvatskim vodama da tamo nalijepe brojeve na koje se građani mogu javiti. U petak na subotu nije se nikog moglo dobiti, niti Vode niti vatrogasce - kaže Kalinić.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplava u Zagrebu 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naveo je nekoliko razloga zbog kojih je došlo do poplava. 

- Imate potres koji je sigurno oštetio dio postojećih cijevi, a ako su cijevi i promijenjene promjer im je ostao isti i tu je sustav već zagušen. Promijenila se i klima i ovakve kiše nije bilo 100 godina, ali će ih biti još. Razlog je i što je puno materijala još od potresa bilo nabacano na ulice, ostale su hrpice toga, ali su dok je trajalo čišćenje završilo u kanalizaciji. Treba češće čistiti i raditi kontrole cijevi. Ovakve situacije bit će još češće - kaže.

Komentirao je i Zakon o obnovi Grada Zagreba te rekao kako su izgubljena već četiri mjeseca i da hitno treba krenuti u obnovu.

BANDIĆ O KORONI I POPLAVAMA Građani sami krivi za poplave?! 'Nisam nikog krivio, ali ljudi jesu šupe pretvarali u stanove'

- Trebamo hitno krenuti u obnovu, ne samo statičku. Dolazi zima, a već smo izgubili četiri mjeseca. Grad je pokušavao sanirati što može, a sve treba dovesti u red, da sve zgrade mogu izdržati potres od 7 po Richteru. To što se malo bojalo i žbukalo po zgradama, od tog nema ništa. Zakon je trebalo usvojiti ranije, a vladajući su išli za time da im korona ne ugrozi mandat te su zanemarili zakon koji je ključan za obnovu. Mogli su uzeti zakon iz Dubrovnika iz 1980. i preraditi ga - rekao je Kalinić.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Jakov Škarica 29.07.2020.

    Mogu sam i pretpostavljati da je poplava nije slučajna od kiše nego od potresa, baš kao što i tako dolazi nakon potresa, poplave samo inačer dođu id tsunamija, ali za kopneni Zagreb ovo je bio razlog.

  • 28.07.2020.

    Točno Zagreb je na trusnom tlu .I nikako mi nije jasno da kvadrati stanova i dalje ne padaju.

  • NenadZG 28.07.2020.

    Sve zgrade na 7 Richtera. Da li je on svjestan što govori???

Komentiraj...
Vidi sve komentare