To je to što me zanima!

Kalmeta o HAC-u: Ne pada mi na pamet dati ostavku

Nije znao? Ministar Božidar Kalmeta tvrdi kako nije imao pojma o nečasnim radnjama oko tunela iako je jedini član skupštine Hrvatskih autocesta
Vidi originalni članak

Ministar prometa Božidar Kalmeta ne smatra se odgovornim za događanja u HAC-u, kao ni za čitav niz tvrtki koji se nalaze u njegovu resoru. No o poslovanju Hrvatskih autocesta bi ipak morao više znati jer je jedini član Skupštine te tvrtke. Na pitanje boji li se da bi morao ponuditi ostavku, ministar Kalmeta se samo nasilu nasmijao.
- Klimu u javnosti diktiraju izbori. Podsjećam vas da sam do sada pobjeđivao na izborima, što znači da je klima bila dobra. Nije mi palo na pamet ni ponuditi premijerki mandat na raspolaganje. Zbog čega? Nema apsolutno razloga - odlučan je bio  Kalmeta.
Dodaje da su svi, pa tako i bivši čelnici HAC-a, nevini dok se ne dokaže suprotno, ali za njih ne bi stavio ruku u vatru. Na pitanje spava li mirno, Kalmeta kaže:
- Spavam dobro i jako mirno - rekao je i dodao da institucije trebaju raditi svoj posao. Premijerka je uvjerena da ministar Kalmeta nije ništa znao o malverzacijama u HAC-u.
- Nitko ne može biti odgovoran ako za nešto nije znao, ako nešto nije podupirao ili ako u nečemu nije sudjelovao - izjavila je Kosor.
Nakon što je Jurica Prskalo prošlog tjedna smijenjen s mjesta predsjednika uprave Hrvatskih autocesta, Kalmeta je rekao kako ga nisu smijenili zbog afera nego zbog atmosfere koja otežava poslovanje poduzeća. Prskala su smatrali kadrom predsjednika Sabora Luke Bebića. Obojica su podrijetlom iz Metkovića. Sve do prije mjesec dana predsjednik nadzornog odbora Hrvatskih autocesta bio je dugogodišnji Kalmetin prijatelj i suradnik Zdravko Livaković. U Hrvatskim autocestama nisu htjeli komentirati aferu.
U splitskom stanu uhićenog člana uprave HAC-a Marija Lovrinčevića (42) u četvrtak smo zatekli njegovu suprugu. Kaže kako im je policija iz kuće uzela suprugov laptop. Nije željela komentirati njegovo privođenje. Policija je u četvrtak “češljala” i urede tvrtke Skladgradnja, čiji je vlasnik uhićeni Slaven Žužul.
Tijekom večeri u četvrtak su u Heinzelovu privedeni Slaven Žužul i Marijo Lovrinčević. U petak bi policija trebala odlučiti hoće li podići kaznene prijave i uhićene predati sucu istrage.

'NISAM OTIŠAO ZBOG AFERA'
Livaković je tvrdio da njegov odlazak iz nadzornog odbora HAC-a i Ministarstva prometa nema veze s aferama nego s obiteljskim razlozima. Nije bio dostupan za komentar uhićenja.

TRAFOSTANICE PLATILI MILIJARDU, PRODALI ZA PUNO MANJE
USKOK je istraživao zašto je HAC Dalekovodu platio 1,05 mlrd. kn za gradnju trafostanica za koje je vještak procijenio da stoje 150 mil. kuna. Nakon toga je HAC te trafostanice prodao HEP-u za 300 milijuna kuna iako nije jasno zašto HEP kupuje trafostanice koje služe isključivo za potrebe HAC-a. Član uprave M. Lovrinčević rekao je da je HEP platio onaj dio cijene koliko iznose kapaciteti koje će koristiti.

ZAPOŠLJAVALI KADAR HDZ-a, OSTALI 2000 € ZA POSAO
Na vidjelo je izašlo kako su u HAC-u zapošljavani zadarski kadrovi bliski HDZ-u. Sektor naplate cestarina vodi Silvana Šoša, bivša gradska vijećnica HDZ-a i predsjednica mladeži. Savjetnik uprave za sigurnost je Svemir Vrsaljko, umirovljeni časnik policije i član HDZ-a. USKOK-ov pouzdanik je optužio Matu Šarčevića iz  Sektora za održavanje za uzimanje mita od 2000 eura kako bi ga zaposlio u HAC-u.

>>> SVE JE POČELO BOJENJEM TUNELA SVETI ROK
>>> IMOĆANI MISLE DA JE IZA BRAĆE ŽUŽUL NETKO MOĆNIJI
>>> IMOVINA PRSKALA, LOVRINČEVIĆA I ŽUŽULA
>>> UHITILI PETORICU U HAC-u: DRŽAVI OTELI 21 MILIJUN KN?

Idi na 24sata

Komentari 37

  • stanibas 01.12.2009.

    idi i ne vraćaj se znaš ti mnogo štošta dovoljno te je pogledati?!

  • Labud2 27.11.2009.

    Ma ajde....ma nije istina...nevjerujem da su to radili i rade i dalje. Ma ne da ti nepada na pamet, nego je to \"moralno\" vozač mu je utjerivač dugova, lova je uzeta i nestala je pa dokle to tako.... Mars......ostavku pod hitno i onda oduzimanje imovine i buksa do kraja zivota. Onaj dripac u HAC-u s 17000 kn plaće ima 4 stana i dvije kuće, pa i moja kcer od 9 godina zna izracunati da je to nemoguće... Nemres od 17K napraviti milijune.....

  • mimini 27.11.2009.

    od danas neplačam račune nizašto!!! dali je muž platio -neznamo ,hoče li -valjda ,kada mi dođe ovrha tražit ču da me Jaca podrži i vjeruje mi jel ko mi može dokazati da sam znala a ako nisam -nema krivice!!! baš me zanima u koju ludaru bi me sud poslao nakon ovih riječi i to još u pratnji interventne...naravno nakon deložacije,jel ipak ljudi uvijek ima mladog HDZ-ovog kadra koji traži stambeno rješenje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare