To je to što me zanima!

Kao da su na tržnici: 'Moramo birati čije će dijete ići u školu'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Svi roditelji su odbili: U Petrinji su roditeljima troje učenika, koji trebaju asistenta kako bi mogli ići u školu, rekli da imaju samo jednog te da se roditelji dogovore
Vidi originalni članak

U našoj Hrvatskoj za mnogo toga ima, ali problem je što nema za one kojima je najpotrebnije, kazuju Petrinjci, roditelji školske djece s cerebralnom paralizom i drugim bolestima cerebralnog sustava, kojima treba osobni asistent kako bi mogla pohađati nastavu.

Nikad dosad nije bilo upitno hoće li početkom škole doći osobni asistent djece koja sporije prihvaćaju određene sadržaje, ali i to se promijenilo. 

- Dolazi nova školska godina i roditelji su pitali što je s osobnim asistentima djece za ovu školsku godinu. Zamislite, odgovoreno nam je: 'Imamo za jednog asistenta. 'Dogovorite se pa uzmite jednog i neka radi s troje djece’. Bili smo zgroženi - kazala je Nezifa Kovačević, majka hendikepiranog djeteta. 

Napominje kako će njezin sin Matej nastaviti školovanje i očekuje kako će njegov prošlogodišnji osobni asistent nastaviti raditi s njim.

'Moj Matej je odlikaš upravo zahvaljujući osobnom asistentu'

- Naša djeca imaju različite probleme i teško prihvaćaju nove ljude, ali kada se vežu za nekoga, a ovdje je riječ o osobnim asistentima, osjećaju nevjerojatnu povezanost. Moj Matej je odlikaš upravo zahvaljujući osobnom asistentu, slično je i kod drugih i stoga mi roditelji takve djece želimo da prošlogodišnji asistenti i dalje rade s njima. Pitamo se je li 2000 kuna previše za djecu koja trebaju pomoć, a ona im se odbija - ogorčeni su roditelji, koji će ogorčenost izraziti i na prosvjednom skupu na Markovu trgu u Zagrebu. 

Prošle godine takvu pomoć za školarce osiguravao je Hrvatski zavod za zapošljavanje, koji je plaćao asistente u sklopu javnih radova, i to 50 posto, iznosa, a po 25 posto troškova snosili su županija i Grad Petrinja, ali ove godine je upitno. 

Djeca s cerebralnim teškoćama ne mogu se snaći sama. Treba im potpora, a troškovi su im viši. 

Primjerice, Matej mora imati posebne tenisice koje mu učvršćuju skočni zglob. I ostali roditelji imaju mnogo troškova, neki su morali prestati raditi da bi radili s djecom. 

Na području petrinjske i područnih škola više je oboljele djece koja trebaju asistente. Svi oni čekaju hoće li se birokracija udostojiti i odreći se nečega da bude za djecu kojoj puno toga nedostaje.

Prosvjedima će pokušati osigurati osobne asistente

Tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola, dakle županije i gradovi, osigurala su potreban novac za osobne asistente u nastavi. Stoga će roditelji djece s posebnim potrebama u ponedjeljak točno u podne prosvjedovati ispred Vlade. 

Idi na 24sata

Komentari 120

  • dobro jutro 09.09.2014.

    Ovi ministri su u stanju probiti dno od dna,ima li u njima imalo ljudskosti Pa zar se moze uskratiti takvo nesto a politicki kradljivci placaju najam jahte po 16000 eura dnevno,ili imaju milijune na bankama koje su nezakonito stekli ali se ceka da ih potrose pa da se onda osude i izvrsi potrazivanja novca kojeg tada nece biti Ali zato ima novca za aute,osiguranja raznih parada,za ove i one feste,pozivala se Njemacka repka na besplatno ljetovanje u Dubrovnik,milijuni prekovremenih za policiju koja svaki tjedan osigurava nekakve festivale,bajkere,i druga dogadjanja Ali nema se novca samo za one koji nemogu bez pomoci,na stranu sto ministarstvo niti ne zna koliko ih je,znaci da nisu niti razmisljali o njima

  • razmisli2x 09.09.2014.

    tuzno da ne moze biti tuznije ali sam narod je kriv a na kraju ispastaju oni najnemocniji.Dok se narod prepucava jeli bolji hdz ili sdp a I jedni I drugi ih pokrali, dok narod raspravlja o zeljkinom osobnom interesu da ude u sabor, dok se svadaju jeli treba ili ne gay parade, dok nam ljudi iz zatvora idu u sabor I svo vrijeme zatvora primaju placu zupanije e do tada nema para za bolesnu djecu, do tada ce biti 400.000 ne zaposlenih I do tada ce biti stanje ovakvo.

  • dan77 09.09.2014.

    Glavno da se ima novaca za vladine luksuzne automobile, za razne referendume,milionske otpremnine za diriktore opljackanih firmi u drzavnom vlasnistvu, BEM TI TAKVU DRZAVU

Komentiraj...
Vidi sve komentare