To je to što me zanima!

Kao u paklu: Skapavanje na 44 stupnjeva Celzijevih

Kolone, gužve i visoke temperature smlavile su strance i domaćine. Iz dugačke kolone automobila turisti su bježali kako bi potražili komad hlada
Vidi originalni članak

Putujemo kombijem, vrućine su užasne, nismo se naviknuli na ovakve temperature. Jedva čekamo baciti se u more i izvaliti na plaži, kazao je Danillo Ballerini iz Švicarske dok je čekao trajekt za Brač u splitskoj luci. Temperature u hladu dosezale su 38 stupnjeva, na suncu su bile oko 45 stupnjeva. Iako se teško preživljava posljednjih nekoliko dana, meteorolozi tvrde kako je subota bila jedan od najtoplijih dana. U Sinju je već u osam sati izmjereno 34 stupnja, u središtu Rijeke točno u podne termometar je pokazivao 42 stupnja na suncu, a u Zagrebu je bilo čak 44. Riječani su se osvježavali hladnim napitcima i kupanjem u moru, čija je temperatura od 25 do 28 stupnjeva Celzijevih. Turisti koji su prolazili središtem grada osvježavali su se i u fontanama.
- Trudimo se što manje izlagati suncu. Ako ne moramo, ne dolazimo u središte grada u doba kad su temperature 40 stupnjeva. Spas tražimo u hladovini, a ima dana kad ne izlazimo iz klimatiziranih stanova. Štitimo se šeširima i pijemo puno tekućine - govori nam starija Riječanka, koju smo zatekli na Korzu. U nedjelju bi nas ipak trebalo razveseliti najavljeno osvježenje. Pljuskovi s grmljavinom trebali bi zahvatiti čitavu Hrvatsku.


IZ KOLONA BJEŽALI U POTRAZI ZA HLADOM

Turisti koji putuju na more, uglavnom Slovenci, Poljaci, Austrijanci, šćućurili su se pod suncobrane kafića i hladili hektolitrima vode, svježim sendvičima i junećim gulašom. Sretnici koji su se domogli suncobrana, na travi su jeli paštete, mesne doručke i hranu koju su ponijeli iz svojih zemalja. Oni koji nisu bili te sreće, snašli su se spajanjem prtljažnika dvaju automobila i u tom improviziranom hladu, pušući od vrućine, pojeli svoje jelo.
- Krenuli smo iz Slavonskog Broda oko osam sati i nije bilo gužve sve do Lučkog, tamo smo čekali pola sata. Idemo kući u Pulu, no dobio sam poruku da je gužva prema Rijeci zbog sudara pa idemo starom cestom. Imamo dosta tekućine u autu, a stali smo na benzinsku malo se odmoriti i osvježiti se - kaže Hajrula Januš. Slovenac Miha Bitežnik s obitelji je rano ujutro krenuo iz Kranja. Otrpio je gužvu na Lučkom, a stajat će svakih sat vremena.

LAKŠE JE 'PREBOLITI' PROPUŠTENI TRAJKET AKO JE NEKA PLAŽA U BLIZINI...
Usprkos pojačanom prometu u splitskoj trajektnoj luci, Jadrolinija je brojne turiste dočekala spremna. Uvedene su dodatne linije, a višesatnog čekanja bilo je samo na trajektu za otok Vis. Dodatna trajektna linija za otok Brač uvedena je već u 8.30 sati.
- Ovo je najjači vikend po broju putnika ove godine prema srednjodalmatinskim otocima. Ove subote je kroz splitsku luku prošlo oko 35.000 gostiju u oba smjera, a očekujemo da će ih tijekom vikenda u oba smjera biti oko 60.000 - rekao je Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije za splitsko područje. Najmanje se čekalo na trajekte za Brač, a putnici koji se nisu uspjeli ukrcati, spas su potražili u kafićima i restoranima u gradskoj jezgri. Oni željni mora ostali su čekati trajekte u pristaništu te su vrijeme kratili brčkajući noge u moru.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • frajer2 17.07.2010.

    a je ovima iz prve slike tesko u zivotu

  • neplacamrezije 17.07.2010.

    @frajer 2: Takvi komentari su mi najjaci. Sta im fali? Cure uzivaju,boli ih racku(kojeg na srecu nemaju). Prekinite vise s tim komentarima; nije svima sudjeno da rade 8-12 sati dnevno.

  • zvonevk 17.07.2010.

    Kakve veze ima ona živa na termometru sa morem pored Osječke katedrale?

Komentiraj...
Vidi sve komentare