To je to što me zanima!

Kaos na granici

Tko je odgovoran za neviđenu migrantsku krizu na hrvatskoj granici? Općinske vlasti? Županijske? Entitetske? Državne? A rješenja za problem - nema nigdje na vidiku!
Vidi originalni članak

Zna se tko je hijerarhijski odgovoran za upravljanje migrantskom krizom i kojim smjerom se to sve trebalo odvijati još od 2018. Međutim, nije. Migrantska kriza je globalni problem koji se, evo, trenutačno locirao u Bosni i Hercegovini, koja je već imala mnoge probleme, ali to već svi znaju, govori nam novinarka Anela Dizdarević iz Velike Kladuše.

“Mislim da su svi čekali da netko drugi krene rješavati taj problem, a za to vrijeme problem je rastao i evo kamo nas je doveo. Ne mislim da bi se to sve moglo lako riješiti jer nije riječ o šačici migranata i izbjeglica nego o tisućama”, nastavlja ona.

Prema procjenama lokalnih vlasti, samo u općini Velika Kladuša, koja graniči s Hrvatskom, nalazi se oko 3000 migranata i svi su izvan bilo kakvih kampova za smještaj ljudi. Pa čak i ilegalnih. Ogromna većina tih tisuća ljudskih duša spava po šumama i napuštenim kućama, često ih se može vidjeti čak i na autobusnim postajama. Danima i tjednima već traju mirni prosvjedi protiv priljeva migranata, a razne razine vlasti Bosne i Hercegovine pokušavaju brigu o svim tim ljudima prebaciti na druge. Govori se kako policija Republike Srpske nakrca autobuse migrantima i samo ih iskrca na granici entiteta, kad svi ti ljudi postaju briga Federacije Bosne i Hercegovine, koja se praktički ni ne brine za njih.

Sead Karajić, mještanin Velike Kladuše, revoltirano nam odgovara na pitanje zašto je prosvjedovao: “Pa kako neću prosvjedovati?!  U kuću mojih roditelja tri puta su provalili. Na kraju sam morao naći osobu koja će ondje živjeti i paziti na kuću. U pola noći njih dvadesetak ide cestom, galame, viču, nerijetko se i potuku. Odjeću i obuću kradu, čupaju nam sve što mogu iz vrtova. Morao sam prosvjedovati baš zato što znam da se gotovo nitko neće pomaknuti”.

“Moja obitelj nije bježala iz Bosne i Hercegovine tijekom rata, pa možda i zbog toga nemam previše naklonosti prema tim izbjeglicama. Ali vjerujte mi, barem 70% njih nisu izbjeglice. Oni su došli u nadi da će uspjeti doći do Europe”, nastavlja nam on.

“Da se razumijemo, kad je bio onaj prvi val izbjeglica, ja sam i pomagao tim nesretnim ljudima, ali sad se to sve promijenilo. Kad sam vidio koliko je bilo provala, e tu mi je bilo previše. Dosta je bilo. Nekog reda mora biti. Pa i Europska unija ima izbjegličke kampove, ali ne mogu se tako slobodno kretati. Kod nas idu kad hoće, kuda hoće, nitko ih ne kontrolira i nitko ne pazi na njih”, kazao je Karajić.

Stručnjak za sigurnost i geopolitiku, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, u razgovoru za 24sata upozorio je da bi se bilo kakva sigurnosna ugroza lako mogla preliti i na Hrvatsku.

Više pročitajte u novom Expressu!

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Kimau 29.08.2020.

    Ima dovoljno muslimanskih zemalja u koje mogu ići, koje su im kulturološki bliže nego EU, tamo ih treba deportirati. Ovdje kod nas se oni uopće ne prilagođavaju niti zakonima niti našem načinu života, ali očekuju sva prava da dobiju. Neka se probaju tako ponašati na granicama drugih muslimanskih zemalja, bili bi riješeni po kratkom postupku. Zašto nitko od njih ne ulazi u državu legalnim prijelazima kao i svi civilizirani ljudi? Pametnom dosta. I onda netko ide nešto reći našim graničnim policajcima, pa što bi trebali? Peruškom po guzi? Dajte ljudi, vraćate ih natrag ili u neku drugu muslimansku državu, pa nek se tamo ponašaju kako hoće

  • Lt_Yankee 29.08.2020.

    Pa predajte se islamu. Ionako nemate šanse

  • Josip33 29.08.2020.

    Neka se nasele u Hrvatsku, posto nam fali 500 000 odseljenih u Njemacku i Irsku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare