To je to što me zanima!

Kaos na Havajima: Gromade i pepeo lete kilometrima u zrak

Iz Američkog geološkog centra izvijestili su kako su eksplozivnu erupciju zabilježili u 4.17 sati po lokalnom vremenu, a službe su pozvale ljude da potraže zaklon. Predviđaju da tek slijede najjače eksplozije
Vidi originalni članak

Podivljali vulkan Kilauea na Havajima u četvrtak je snažno eruptirao te izbacio kamenje i uzavreli pepeo gotovo deset kilometra u zrak. Lokalni mediji pišu kako u zrak lete kamene gromade teške od više stotina kilograma pa čak do nekoliko tona, javlja CBS.

Iz Američkog geološkog centra (USGS) izvijestili su kako su eksplozivnu erupciju zabilježili u 4.17 sati ujutro po lokalnom vremenu, a službe su pozvale stanovništvo da potraže zaklon. Predviđaju da posljednja erupcija znači da tek slijede najjače eksplozije vulkana koji se aktivirao prije dva tjedna nakon potresa. 

IZVANREDNO STANJE NA HAVAJIMA Vulkan divlja: Otvorile se dvije pukotine, ugrožena elektrana

Već ranije izdano je crveno upozorenje za avijaciju s pozivom pilotima da u širokom luku izbjegavaju oblak pepela koji je za zrakoplove izuzetno opasan. Također, već ranije je evakuirana ekipa koja prati aktivnost Kilaueae kao i obližnji nacionalni park Hawaii Volcanos koji je za posjetitelje zatvoren od 11. svibnja. Lava je do sad progutala 36 objekata, među kojima i 20-ak kuća. Područje u krugu od tri kilometra prekriveno je pepelom i sitnim česticama. 

Kilauea jedan je od pet aktivnih vulkana na havajskom Velikom otoku, a učestalo izbacuje lavu još od 1983. godine. 

POGLEDAJTE SNIMKU Zastrašujuće: Lava iz vulkana na Havajima otopila Mustang

Vulkan visok 1247 metara je početkom mjeseca počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo 5. svibnja kad ga je pogodio onaj od 6,9 stupnjeva, no nitko nije stradao.

NEVJEROJATNE SNIMKE Video: 'Kad sam došao doma, u dvorištu je bila uzavrela lava!'

Američki predsjednik Donald Trump za saveznu državu Havaji još početkom tjedan proglasio je stanje katastrofe, status koji dopušta financijsku pomoć iz federalnih rezervi.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ddd1234 18.05.2018.

    F*ck America, drž'mo se mi Slavonije, tu nema ni potresa, jedino možda komaraca

  • Pipi@ 18.05.2018.

    Mauna Loa je oduvijek bio najaktiviniji vulkan na svijetu

  • 17.05.2018.

    Erumpirao a ne eruptirao. Nazad u školu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare