To je to što me zanima!

Kaos u Jemenu: Predsjednik i premijer podnijeli su ostavke

Premijer je dao ostavku zbog neslaganja s predsjednikom Jemena koji je radio ustupke šijitskim pobunjenicima. Parlament predsjednikovu ostavku nije prihvatio
Vidi originalni članak

U Jemenu je u četvrtak zavladao potpuni kaos nakon što su vlada i predsjednik države podnijeli ostavke. Ostavku predsjednika parlament nije prihvatio te je za petak rano ujutro sazvana izvanredna sjednica. 

Premijer je dao ostavku zbog neslaganja s predsjednikom Jemena koji je radio ustupke šijitskim pobunjenicima, a koji nakon zauzimanja većeg dijela grada Sane žele imati veći utjecaj u državnim institucijama. 

U srijedu su s predsjednikom Abd Rabbom Mansouri Hadijem zaključili sporazum prema kojem su obvezni napustiti palaču u koju su ušli u utorak i zaplijenili veće količine oružja. Obvezni su i osloboditi direktora Hadijeva ureda, kojeg su oteli u subotu. U zamjenu će dobiti amandman na nacrt ustava kojem se protive i šijitski pobunjenici Houthi i sve stranke koje nemaju predstavnike u političkim institucijama. No nisu ispunili potpisane obveze. 

U Sanu je u četvrtak stigao i UN-ov izaslanik Jamal Benomar koji se sastao s političarima i pozvao sve strane da sukob riješe mirnim putem, piše BBC.


Idi na 24sata

Komentari 4

  • El Tractor 13.02.2015.

    Tipično za te zemlje.

  • Security_Advisor 24.01.2015.

    Suniti u Jemenu vladaju zemljom na isti način na koji je Saddam vladao Irakom.Šiiti bi očito non stop trebali biti hebena stranka.Nimalo me ne čudi što su se odlučili na ovaj korak.Suniti vladaju terorom i mačem i ovo je bio predvidiv potez.

  • Majstor Bob 23.01.2015.

    mislim da je domoljub u pravu srbi u hrvatskoj imaju prava bolja od hrvata a trebala bi bit jednaka,srpski prijecednik i stranke njihove stalno nesto kukaju,e pa onda i kolinda moze valjda trazit za hrvate jednakost i suverenitet.al znamo ko se buni zadnjih 20 godina po hrvatskoj i negoduje,da im je lose otisli bi nazad u svoju drzavu

Komentiraj...
Vidi sve komentare