To je to što me zanima!

Kapetan dolazi kući: Želim na more, ali samo na naše

O uvjetima u grčkom zatvoru nije želio govoriti, no rekao je kako je bio u ćeliji sa osmero ljudi. Sin će ga u nedjelju automobilom prevesti u Hrvatsku
Vidi originalni članak

Kapetan Kristo Laptalo, u pratnji supruge Lidije i kćerke Kristine sletio je ujutro u 8.10 na aerodrom u Beogradu, jedino odredište izvan Europske unije na koje je mogao poći nakon puštanja iz zatvora u grčkoj Ateni. Na aerodromu ga je dočekao posinak Ivan Janković koji inače živi u Beogradu i kod kojega će obitelj Laptalo ostati jedan dan kako bi se odmorili od puta i burnih događanja proteklih 48 sati. Umoran, ali zadovoljan kapetan Laptalo bio je iznenađen novinarima iz Hrvatske koji su ga dočekali na beogradskom aerodromu.
-Evo, još uvijek sam živ, hvala bogu. Osjećam se kao da nepravda zaustavljena, a pravda se više ne može vratiti, jer prošla je prije 16 mjeseci. To izgubljeno vrijeme ne mogu nadoknaditi jer mi je 60 godina. Neću ih ni tužiti jer time neću ništa dobiti. Što ću dalje, odlučit će moja familija - kaže Kristo Laptalo. Kćer Kristina je dodala: More da, ali ne dalje od Lokruma. Jedva je čekao da ode iz Grčke pa su se, zbog toga, i on i obitelj odmah po izlasku iz sudnice spakirali i otišli, cijelu noć putovali od Patrasa do Atene do aerodroma.
Supruga Lidija posljednjih je mjeseci praktički živjela u Grčkoj jer je dva puta tjedno posjećivala supruga u zatvoru, obzirom da je to bio jedini način da ga vidi i čuje. Laptalo se nerado prisjeća 500 dana u grčkom zatvoru
- Trebate biti tamo da biste to vidjeli - samo je rekao.
Bio je u ćeliji sa još osmero zatvorenika. Nije se žalio jer on nije tip koji se žali, kaže supruga.
- Ono što sam ja vidjela bilo je pristojno, no nije njega mučila ćelija nego taj osjećaj da je napušten i prepušten nepravdi i to na 14 godina. Stalno smo mu govorili da ima veliku podršku iz Hrvatske, pogotovo u Dubrovniku, ali on je bio ogorčen. Da se i nije dogodila ova oslobađajuća presuda mi nikada ne bismo odustali od traženja pravde, ako ne za Kristu, onda zbog budućih naraštaja kapetana koje se zatvara za bilo što  kaže supruga Lidija. Supružnici Laptalo u braku imaju troje djece, sinove Ivana i Luku, te kćer Kristinu koja je majku i pratila na suđenja u Grčku. 
- Imamo pristojan brak iako on ima takvu profesiju da je doma tek 3-4 mjeseca godišnje. Uglavnom smo se bavili djecom i kućom kada je doma. Sada kada smo nas dvoje trebali uživati, jer su djeca odrasla, dogodilo se ovo - kaže Lidija koja će, zajedno sa djecom, odlučiti o daljnjoj sudbini kapetana Laptala.
 - Ne znam još što ću dalje. Ne mislim da ću u mirovinu, premda djeca to priželjkuju. Ja želim na more, ali naše. Ipak, familija će odlučiti - kaže Kristo kojemu ni danas nije jasno otkuda droga na njegovom brodu.
- Ja kao kapetan nisam zadužen za to da pregledavam teret na brodu. Na mom brodu bilo je 180 tisuća paketa. Među njima je moglo biti i dva paketa jabuka jednako kao i droge, a da ja to ne mogu nikako znati. Ni u jednom trenutku se nisam osjećao krivim - kaže kapetan Laptalo dodajući kako jedva čeka doći u svoj Dubrovnik.

DUBROVČANI SPREMAJU FEŠTU
Naš kapetan bi trebao sletjeti u dubrovačku zračnu luku u nedjelu oko 15,30 sati, a u 16 sati počet će svečani program dočeka ispred crkve Sv. Vlaha na Stradunu. Želja nam je da se ljudi vesele povratku kapatana bez velikih govora Kapetan Laptalo mi je potvrdio da će se obratiti okupljenim građanima i prijateljima - kazala je gradonačelnica Dubravka Šuica. Grad, kapetanovi kolege i prijatelji očekuju kako će doček kapetana Laptala nakon provednih šesnaet mjeseci nevin u zatvoru biti će više od reprize veličanstvenog skupa potpore nakon izrečene kazne od 14 godina zatvora. Tada se okupilo 3000 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • presvetli 30.11.2008.

    HM,,,prvo pa u Beograd kod sinova i snajki...Zagreb nema zračnu liniju sa Atenom?Svi ti lovaši iz bivše Juge i drmatori imaju bar pola obitelji u Srbiji....

  • sanja4 30.11.2008.

    super je da su ga oslododili i šta ima veze di je sletio. svašta.šta je triba sletit na trrg Bana Jelačića. pizdarije. SRETNO !

  • jebalicaica 30.11.2008.

    Kapetan ne može znati što se nalazi u svakom paketu na brodu.......naš kapetan je to dobro znao i još bolje iskoristio....odrasla sam u obitelji pomoraca i naslušala se priča i pričica o našim kapetanima......svaka čast izuzecima ,a ovaj je imao ludu sreću i neka je, jer sigurno ga je masno koštala

Komentiraj...
Vidi sve komentare