To je to što me zanima!

Karlovac: Muškarac (47) uz pomoć Ruskinje izvlačio novac

Policija sumnjiči 47-godišnjaka i 37-godišnju državljanku Rusije da kao direktori i odgovorne osobe jednog od triju povezanih poduzeća nisu u zakonskom roku zatražili pokretanje stečaja
Vidi originalni članak

U dvije godine, od 2014. do 2016. godine 47-godišnjak je uz pomoć 37-godišnje Ruskinje počinio štetu od pet milijuna kuna u kaznenim djelima iz područja gospodarskog kriminala; fiktivnim računima, izvlačenjem novca preko udruga, utajom poreza i dr. izvijestila je u četvrtak karlovačka policija.

Opsežnom kriminalističkom istragom iz područja gospodarskog kriminala, na temelju zahtjeva Općinskoga državnog odvjetništva, službenici karlovačke Policijske uprave utvrdili su da su 47-godišnjak i 37-godišnja Ruskinja od početka 2014. do kraja listopada 2016. počinili štetu od pet milijuna kuna, navodi se u policijskom priopćenju. 

Za neimenovanoga 47-godišnjega hrvatskog državljanina navodi se da je istodobno bio odgovorna osoba triju poduzeća, predsjednik jedne i zakonski zastupnik druge udruge, te da je u osobno ime ispostavio nekoliko desetaka fiktivnih računa i zaprimio više računa jednog poduzeća s namjerom da se fiktivnim ulaznim računima umanji osnovica za obračun i plaćanje PDV-a. Takvim lažnim podatcima 47-godišnjak je nastojao obmanuti Poreznu upravu, čime je državni proračun oštetio za više od milijun kuna.

U istom razdoblju, utvrdila je policijska istraga, 47-godišnjak je naložio plaćanje, najvjerojatnije cesijom, s računa jednog poduzeća na ime podmirenja računa dvama poduzećima i na račune dviju udruga u kojima je bio odgovorna osoba te na svoj osobni račun. Time je, tvrdi policija, tim dvjema udrugama i sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

Policija sumnjiči 47-godišnjaka i 37-godišnju državljanku Rusije da kao direktori i odgovorne osobe jednog od triju povezanih poduzeća nisu u zakonskom roku zatražili pokretanje stečaja iako su znali da je žiroračun poduzeća kojem su bili na čelu dugo bio u neprekidnoj blokadi.

Tako je istragom zaključen niz kaznenih djela za koje se tereti 47-godišnjak, kao što su utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, povreda obveze vođenja poslovnih knjiga, a zajedno s 37-godišnjom Ruskinjom tereti ga se za kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Posebno izvješće o tom slučaju poslano je Općinskome državnom odvjetništvu u Karlovcu.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Eva Maras 04.10.2018.

    Tko je njegovim udrugama dao naš novac i na temelju čega i tko je trebao , a nije provoditi kontrolu?

  • sol 04.10.2018.

    Neimenovani, pa sta onda pisete, nista se kod nas ne smije znati, tko siluje, peofili, kojekakovi pevaranti drzave, spije, itko zna koji jos, samo obican covjek ima ime!

Komentiraj...
Vidi sve komentare