To je to što me zanima!

Kaznili HZZO jer čistačici nisu platili - zdravstveno osiguranje

HZZO mora platiti 60.000 kuna, a Vukelić 9000 kuna kazne, odlučio je Općinski sud u Bjelovaru. Čistačica je bila zaposlena u bjelovarskom HZZO-u od siječnja do studenoga prošle godine
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i ravnatelj Lucian Vukelić kažnjeni su jer su zaposlili čistačicu koja je punih 11 mjeseci radila bez ugovora o radu, piše danica.hr

Stoga, HZZO mora platiti 60.000 kuna, a Vukelić 9000 kuna kazne, odlučio je Općinski sud u Bjelovaru. Čistačica je bila zaposlena u bjelovarskom HZZO-u od siječnja do studenoga prošle godine.

Da slučaj bude apsurdniji, HZZO i ravnatelj su kažnjeni jer radnicu nisu prijavili na zdravstveno osiguranje.

Čistačica je svjedočila kako je svaki mjesec potpisivala ugovor od djelu, ali je bila u radnom odnosu i primala fiksnu mjesečnu plaću.

U HZZO-u branili su se kako je u to vrijeme Vladinom uredbom bila zabrana zapošljavanja u državnim tijelima i institucijama, pa su čistačicu angažirali prema ugovoru od djelu.

Čistačica je sve prijavila državnom inspektoratu nakon što je proveden javni natječaj u kojem je posao dobila druga osoba, gdje se spomenuta čistačica natjecala. 

Bjelovarski sud zaključio je kako je riječ o klasičnom radnom odnosu, pa su HZZO i ravnatelj krivi jer sa čistačicom nisu odmah potpisali ugovor o radu.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • GeorgeCloun 22.12.2019.

    Kao da je ovo izuzetak, ovo je redovna pojava. Moja žena radi već deset godina u istoj firmi i svake tri godine joj prekidaju ugovor, pa je ta tri mjeseca ugovor o djelu, na istom radnom mjestu, ali u drugoj firmi.

  • alice111 22.12.2019.

    provjera uplate doprinosa mogu se provjeriti na mio ! 11 mj ne znajući da joj ništa nije uplaćeno? oko fiksne plaće, da li je radila prekovremene?! ako nije čemu žaljenje! nadalje ugovor o dijelu se ne koristi godinama, osim za neke djelatnosti ( kučna djelatnost) ugovor se postpisuje obastrano! nadalje jel čistačica uposlrna na hzzo-u ili iznajmljenja od neke tvrtke za rad u toj ustanovi! apsurd!

  • BlackRaven 22.12.2019.

    Neznas jel da se smijes ili primis za glavu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare