To je to što me zanima!

Kijev odbija predati Mariupolj, počinje novi krug pregovora

Novi krug pregovora počet će u ponedjeljak ujutro, a održat će se putem video veze, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kasno u nedjelju, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN
Vidi originalni članak

Izaslanstva Ukrajine i Rusije trebala bi se sastati u ponedjeljak ujutro u novom krugu pregovora, nakon što je Kijev odbacio ultimatum Moskve o predaji opkoljenog Mariupolja.

Rusija je pozvala ukrajinske vojnike u Mariupolju da polože oružje i napuste grad u ponedjeljak ujutro te je postavila rok do 5 sati ujutro po moskovskom vremenu za ukrajinski odgovor.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je za Ukrajinsku pravdu kako je Moskvi odgovoreno da "nema govora o predaji".

Novi krug pregovora počet će u ponedjeljak ujutro, a održat će se putem video veze, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kasno u nedjelju, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

"Radne skupine obiju strana u posljednje su vrijeme intenzivno radile", rekao je.

Prošlog ponedjeljka održani su mirovni pregovori na visokoj razini.

Podoljak vjeruje da će razgovori s Moskvom o okončanju rata trajati nekoliko tjedana dulje, dodavši kako postoje znakovi da stajalište Moskve postaje "razumnije" i realnije.

Moskva zahtijeva demilitarizaciju Ukrajine i neutralni status, priznanje samoproglašenih republika i aneksije Krima.

Ukrajina je dosad pokazala spremnost na kompromis po pitanju neutralnosti, ali želi jača sigurnosna jamstva Zapada.

Ukrajina nije popuštala u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistira na eventualnom susretu sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, što je Kremlj dosad odbijao uzeti u obzir.

Zelenskij je u međuvremenu kritizirao ruske vojnike u svom najnovijem videoobraćanju rano u ponedjeljak.

- Oni nastavljaju tražiti izmišljene naciste od kojih očito planiraju zaštititi naš narod, a još uvijek ne mogu pronaći Ukrajince spremne da ih dočekaju cvijećem - rekao je.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje

 

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Peace80 23.03.2022.

    Ovi Putinofili u komentarima su slučajevi za promatranje...

  • bobiii 21.03.2022.

    Ni Rusima,ni Amerima ne odgovara primirje, ti mirovni pregovori su običan cirkus. Eventualno mogu dogovoriti razmjenu tjela poginulih ili zarobljenih,ostalo nikako

  • gvagec 21.03.2022.

    A nacista kao nema, po proguglaj malo po internetu. Da stvar bude gora emisije su snimili Englezi, kaj je za iste rekla Loganica. Bar oni nemaju razloga za muljažu .............

Komentiraj...
Vidi sve komentare