To je to što me zanima!

Kila 65 kuna: Narezana salata je skuplja pet puta od glavice

Posudica sa 186 grama salate u supermarketu košta 12 kuna. Toliko se na tržnici plaća za kilogram. S druge strane, voće koje kupimo narezano treba se odmah pojesti jer puno brže truli
Vidi originalni članak

Oprali su je, vjerojatno nisu ni osušili, kako bi bila teža, narezali na ‘trakice’, zatvorili u plastičnu kutiju pa naplatili kao kilogram janjetine, rekao je Zagrepčanin šokiran cijenom posudice s manje od 20 dekagrama zelene salate kristalke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Intersparu su mu 186 grama naplatili 12,09 kuna. Salata kristal rezana po kilogramu stoji 64,99 kuna, što je doista jednako kao kilogram prvoklasnog mesa, a za taj iznos na akcijama se može kupiti i kilogram prvoklasne bijele ribe poput orade ili brancina. Iz uzgoja, doduše, ali ni narezana salata sigurno nije ubrana u divljini.

Tragom čitateljeve primjedbe, 3. i 5. travnja kupili smo posudice s trakicama zelene salate i bijeloga kupusa te plastične čaše s kockicama ananasa, dinje i jagode u nekoliko trgovačkih centara u Zagrebu. U svih pet slučajeva cijena po kilogramu bila je višestruko veća nego ako voće i povrće kupujete cijelo.

Žurba je veliki faktor 

Veći trgovački lanci redovito u svojoj ponudi imaju već narezano povrće i voće jer se na prvu može činiti da kupci tako štede vrijeme. Ali sigurno ne štede novac.

Štoviše, provjerili smo i ustvrdili da svoju uslugu rezanja i pakiranja u trgovinama masno naplaćuju.

Salata koja se prodaje po komadu izgleda svježije od one koja se prodaje kao narezana, oprana i očišćena u plastičnoj posudi, gdje vidno vene. Također, voće koje možemo kupiti u plastičnim posudicama ima rok trajanja od jednog dana, a voće koje kupujemo u komadu redovito ima rok trajanja od nekoliko dana. Osim cijene, to je sigurno još jedna prednost voća u komadu. Proizvodi u komadu su jeftiniji, svježiji i trajniji. Nakon salate kristal, najveću razliku u cijeni između kilograma narezanog i kilograma u komadu je kod ananasa. Kilogram narezanog ananasa je 47,90 kn, a kilogram ananasa u komadu je 13,99 kn.

Bolje kupiti kilogram 

Razlika je čak 33,91 kunu! Slično je i s dinjom. Kilogram narezane dinje je također 47,90 kn, a kilogram cijele dinje je 17,99 kn. Razlika je 29,91 kn.

Tijekom kupnje naišli smo na narezani ananas i jagode u plastičnoj posudi. Kilogram takve narezane kombinacije košta 49,90 kn, a za 33,97 kn možete kupiti i kilogram ananasa i kilogram jagoda. Pritom je kilogram ananasa 13,99 kuna a jagoda 19,98 kuna. Najjeftinije jagode pronašli smo u Kauflandu za 19,98 kn po kilogramu. Tamo smo našli i najjeftiniju dinju, gdje je komad 14,99 kuna.

Najpovoljniji ananas po komadu u našoj potrazi pronašli smo u Konzumu za 10,49 kuna. Kilogram bijeloga kupusa je u svim promatranim dućanima 3,99 kuna, a išli smo u Konzum, Plodine, Kaufland, Lidl i Interspar. Zelena salata kristal prodaje se u svim tim dućanima po komadu. Najjeftiniji komad zelene salate kristal može se kupiti u Kauflandu za 3,99 kuna. Ispada da je Kaufland najjeftiniji ako kupujete jagode, dinju i zelenu salatu kristal.

Najjeftiniji Kaufland

U Konzumu je ananas najjeftiniji, a bijeli kupus u svim ovim dućanima ima istu cijenu.

Ako ga kupujete narezanog, razlika je osjetna. Naime, 0,350 kg narezanog bijelog kupusa u Intersparu košta 4,19 kn, a 0,300 kg u Konzumu košta 6,99 kn. Za cijenu od 3,99 kn možete kupiti kilogram glavice kupusa.

Nutricionist: Zbog žurbe kupujemo gotovu hranu 

Nutricionist Nutriklinike mg. Nenad Bratković kaže da je narezano voće bolje odmah pojesti jer zbog vode u sebi ono vrlo brzo oksidira te truli.

Pitali smo ga i kakva je higijena narezanog voća, jer znamo da voće netko mora i narezati. Rekao je da o higijeni brinu inspekcije koje često provode svoje istrage te da rezanje i pakiranje voća mora biti po posebno utvrđenim higijenskim zahtjevima. Voće se brzo kvari zbog velike količine vode koju ima u sebi, a kada je narezano, još i brže. Zato je rok trajanja narezanog voća jedan dan.

- Prema dosadašnjem iskustvu, većina želi hranu koju mogu odmah pojesti - rekao je nutricionist Bratković.

On smatra da ljudi zbog užurbanog života češće biraju gotovu hranu, tako i narezano voće. Dodaje i kako je puno bolje kupovati cijele proizvode, koje ćemo sami pripremiti, jer su oni svježiji, zdraviji i nutricionistički bolji.

Na naše pitanje, kakva je kvaliteta narezanog voća u plastičnim posudama, odgovorio je kako nije toliko važno što je voće narezano i stavljeno u plastične posude jer ionako ima rok trajanja samo jedan dan i namijenjeno je da se odmah jede. Važno je koliko je voće zrelo, a to se može odrediti po njegovoj boji. Naš sugovornik tvrdi da prema njegovu dosadašnju iskustvu, u dućanima pripremaju gotove salate od zrelog voća.

Ipak, u 24sata smo isprobali voće narezanog iz posude i ono koje smo sami narezali, te je naš tim kušača ocijenio kako je ukusnije ono koje smo sami narezali.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Dado1811 07.04.2018.

    Neka bude 100 puta skuplje slobodno.. Ako je netko toliko lijenčina da si napravi salatu onda neka plati i još jede daleko lošije.. To su idealne prilike da se iskoristi nešto što bi ovako u prodaju teško prošlo,tko misli da nije tako vara se opasno.

  • 07.04.2018.

    A hadezejčina Milas kaže: " Kila mozga 2 kune"

  • 07.04.2018.

    Odem do vrta, odrežem glavicu salate, očistim i operem..e to nema cijenu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare