Obavijesti

News

Komentari 46

Kila 65 kuna: Narezana salata je skuplja pet puta od glavice

Kila 65 kuna: Narezana salata je skuplja pet puta od glavice
1

Posudica sa 186 grama salate u supermarketu košta 12 kuna. Toliko se na tržnici plaća za kilogram. S druge strane, voće koje kupimo narezano treba se odmah pojesti jer puno brže truli

VIDEO

Oprali su je, vjerojatno nisu ni osušili, kako bi bila teža, narezali na ‘trakice’, zatvorili u plastičnu kutiju pa naplatili kao kilogram janjetine, rekao je Zagrepčanin šokiran cijenom posudice s manje od 20 dekagrama zelene salate kristalke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

U Intersparu su mu 186 grama naplatili 12,09 kuna. Salata kristal rezana po kilogramu stoji 64,99 kuna, što je doista jednako kao kilogram prvoklasnog mesa, a za taj iznos na akcijama se može kupiti i kilogram prvoklasne bijele ribe poput orade ili brancina. Iz uzgoja, doduše, ali ni narezana salata sigurno nije ubrana u divljini.

Tragom čitateljeve primjedbe, 3. i 5. travnja kupili smo posudice s trakicama zelene salate i bijeloga kupusa te plastične čaše s kockicama ananasa, dinje i jagode u nekoliko trgovačkih centara u Zagrebu. U svih pet slučajeva cijena po kilogramu bila je višestruko veća nego ako voće i povrće kupujete cijelo.

Žurba je veliki faktor 

Veći trgovački lanci redovito u svojoj ponudi imaju već narezano povrće i voće jer se na prvu može činiti da kupci tako štede vrijeme. Ali sigurno ne štede novac.

Štoviše, provjerili smo i ustvrdili da svoju uslugu rezanja i pakiranja u trgovinama masno naplaćuju.

Salata koja se prodaje po komadu izgleda svježije od one koja se prodaje kao narezana, oprana i očišćena u plastičnoj posudi, gdje vidno vene. Također, voće koje možemo kupiti u plastičnim posudicama ima rok trajanja od jednog dana, a voće koje kupujemo u komadu redovito ima rok trajanja od nekoliko dana. Osim cijene, to je sigurno još jedna prednost voća u komadu. Proizvodi u komadu su jeftiniji, svježiji i trajniji. Nakon salate kristal, najveću razliku u cijeni između kilograma narezanog i kilograma u komadu je kod ananasa. Kilogram narezanog ananasa je 47,90 kn, a kilogram ananasa u komadu je 13,99 kn.

Bolje kupiti kilogram 

Razlika je čak 33,91 kunu! Slično je i s dinjom. Kilogram narezane dinje je također 47,90 kn, a kilogram cijele dinje je 17,99 kn. Razlika je 29,91 kn.

Tijekom kupnje naišli smo na narezani ananas i jagode u plastičnoj posudi. Kilogram takve narezane kombinacije košta 49,90 kn, a za 33,97 kn možete kupiti i kilogram ananasa i kilogram jagoda. Pritom je kilogram ananasa 13,99 kuna a jagoda 19,98 kuna. Najjeftinije jagode pronašli smo u Kauflandu za 19,98 kn po kilogramu. Tamo smo našli i najjeftiniju dinju, gdje je komad 14,99 kuna.

Najpovoljniji ananas po komadu u našoj potrazi pronašli smo u Konzumu za 10,49 kuna. Kilogram bijeloga kupusa je u svim promatranim dućanima 3,99 kuna, a išli smo u Konzum, Plodine, Kaufland, Lidl i Interspar. Zelena salata kristal prodaje se u svim tim dućanima po komadu. Najjeftiniji komad zelene salate kristal može se kupiti u Kauflandu za 3,99 kuna. Ispada da je Kaufland najjeftiniji ako kupujete jagode, dinju i zelenu salatu kristal.

Najjeftiniji Kaufland

U Konzumu je ananas najjeftiniji, a bijeli kupus u svim ovim dućanima ima istu cijenu.

Ako ga kupujete narezanog, razlika je osjetna. Naime, 0,350 kg narezanog bijelog kupusa u Intersparu košta 4,19 kn, a 0,300 kg u Konzumu košta 6,99 kn. Za cijenu od 3,99 kn možete kupiti kilogram glavice kupusa.

Nutricionist: Zbog žurbe kupujemo gotovu hranu 

Nutricionist Nutriklinike mg. Nenad Bratković kaže da je narezano voće bolje odmah pojesti jer zbog vode u sebi ono vrlo brzo oksidira te truli.

Pitali smo ga i kakva je higijena narezanog voća, jer znamo da voće netko mora i narezati. Rekao je da o higijeni brinu inspekcije koje često provode svoje istrage te da rezanje i pakiranje voća mora biti po posebno utvrđenim higijenskim zahtjevima. Voće se brzo kvari zbog velike količine vode koju ima u sebi, a kada je narezano, još i brže. Zato je rok trajanja narezanog voća jedan dan.

- Prema dosadašnjem iskustvu, većina želi hranu koju mogu odmah pojesti - rekao je nutricionist Bratković.

On smatra da ljudi zbog užurbanog života češće biraju gotovu hranu, tako i narezano voće. Dodaje i kako je puno bolje kupovati cijele proizvode, koje ćemo sami pripremiti, jer su oni svježiji, zdraviji i nutricionistički bolji.

Na naše pitanje, kakva je kvaliteta narezanog voća u plastičnim posudama, odgovorio je kako nije toliko važno što je voće narezano i stavljeno u plastične posude jer ionako ima rok trajanja samo jedan dan i namijenjeno je da se odmah jede. Važno je koliko je voće zrelo, a to se može odrediti po njegovoj boji. Naš sugovornik tvrdi da prema njegovu dosadašnju iskustvu, u dućanima pripremaju gotove salate od zrelog voća.

Ipak, u 24sata smo isprobali voće narezanog iz posude i ono koje smo sami narezali, te je naš tim kušača ocijenio kako je ukusnije ono koje smo sami narezali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca