To je to što me zanima!

Kimova sestra zvijezda: 'Ona je Ivanka Trump Sjeverne Koreje'

Slanjem svoje mlađe sestre na ZOI u Južnu Koreju sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je, ocjenjuju analitičari, obavio 'briljantni diplomatski potez'. Kim Yo Jong je, kažu upućeni, u Pyeonyangu 'osvojila zlato'
Vidi originalni članak

Svjetski mediji raspisali su se o sestri sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una, koja je proteklih dana pratila nastupe sjevernokorejskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeonchangu u susjednoj Južnoj Koreji. 

CNN Kim Yo Jong prozvao je 'Ivankom Trump Sjeverne Koreje', aludirajući na kćerku američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Bloomberg piše kako je Kim Jong Un svoju sestru poslao na ZOI kao odgovor na sankcije koje je Sjevernoj Koreji nametnula upravo američka administracija. 

Da je Kim Yo Jong 'diplomatsko oružje' svojeg brata pokazivale su poruke koje je u njegovo ime slala tijekom boravka u Južnoj Koreji. Tamo je izrazila nadu u zajednički summit dviju Koreja, a predsjednik Južne Moon Jae-in prihvatio je njezin poziv da posjeti sjevernog susjeda. 

Kada je prije mjesec dana Kim Jong un šokirao svijet najavom da će njegova zemlja sudjelovati na ZOI, južnokorejski predsjednik odmah je odgodio skorašnje vojne vježbe i sračno ugostio Kim Yo Jong. 

Južnokorejski politički analitičari ocijenili su da je, ako Sjeverna Koreja i ne osvoji neku sportsku medalju, definitivno 'osvojila zlato'. 

- Njena delegacija i sportaši su u centru pažnje, a sestra Kim Jong-una je pred južnokorejskom javnošću i svijetom pokazala elegantan osmijeh. Pa bar i na trenutak, izgledalo je kao da je to normalna država - ocjenjuju južnokorejski analitičari. 

Ipak, neki u svemu gledaju širu sliku pa je američki ministar obrane Jim Mattis izjavio kako je prerano reći je li približavanje Sjeverne i Južne Koreje šansa za mir na Korejskom poluotoku. Odbacio je navode da bi privremeno zatopljavanje odnosa Seula i Pyongyanga moglo narušiti dobre odnose koje Južna Koreja njeguje sa SAD-om. 

Povjesničari i analitičari također su ocijenili da je slanje sestre i sportaša na ZOI u Južnu Koreju 'briljantan diplomatski potez' Kim Jong-una jer ako Seul prihvati poziv i posjeti Sjevernu Koreju, Moon Jae-in naljutit će Donalda Trumpa, no ako odbije 'Južna Koreja i SAD djelovat će ratoborno bez razloga'. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • cimerrr 18.02.2018.

    Amerima nikako ne odgovaraju dobrosusjedski odnosi po svijetu. Svađe,mržnja,ratovi,od toga oni profitiraju.

  • krunoslav2 14.02.2018.

    Kad se slabiji pokažu jačima 😀. Valentinovo je čudna stvar čak je i Vučić došao kolindi 😆

  • nokia0102 13.02.2018.

    Da nema amera odavno bi bilo mira na Korejskom poluostrvu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare