To je to što me zanima!

Kissinger: Svijet je u kaosu, dolazi novi svjetski poredak

Henry Kissinger smatra da inspiraciju treba tražiti u poretku koji potiče individualno dostojanstvo, vladu participacije i međunarodnu suradnju u skladu s pravilima
Vidi originalni članak

Henry Kissinger, diplomat i bivši američki državni tajnik, u tekstu za američki Wall Street Journal, konstatira da je svijet u kaosu. Kissinger, stoga, potiče glavne svjetske igrače, a naročito SAD, da surađuju kako bi se ostvario krajnji cilj novog svjetskog poretka.

- Libija je u građanskom ratu, fundamentalističke armije proglasile su i grade kalifat u Siriji i Iraku, a afganistanska mlada demokracija gotovo je paralizirana. Uz to, tenzije s Rusijom su obnovljene, a odnosi s Kinom kližu od priča o suradnji do javnih optužbi - počinje svoj komentar Kissinger te zaključuje da je aktualni poredak trenutačno u velikoj krizi.

Prema njegovu mišljenju, pokušaj Zapada da uspostavi svjetski poredak u mnogočemu se pokazao plodonosnim. Samostalne suverene države vladaju većim dijelom svijeta. No, veliki dijelovi svijeta nikad nisu dijelili zapadnjački koncept reda. To sada dolazi do izražaja, primjerice, u slučaju krize u Ukrajini i Južnom kineskom moru. Poredak koji je proglasio Zapad sada je na prekretnici, upozorava.

Globalne promjene

Prema Kissingeru, sama priroda države, kao osnovne jedinice međunarodnog života, trenutačno je pod pritiskom. Naime, Europa pokušava transcendirati državu i voditi vanjsku politiku samo na osnovi diplomacije i suradnje, za razliku od vanjske politike koja koristi sredstva prisile. No, teško da zahtjev za legitimnost, odvojen od koncepta strategije, može održati svjetski poredak. A Europa još nema atribute države, što izaziva interni vakuum moći i neravnotežu moći na njenim granicama. 

Istodobno su se dijelovi Bliskog istoka raspali po sektaškom i etničkom ključu i međusobno su u ratu; vjerske milicije i sile koje ih podržavaju krše granice i suverenost zemalja kako im se prohtije, dovodeći do fenomena propalih država koje ne kontroliraju teritorij. 

Izazov u Aziji je druge vrste i različit od izazova u Europi: principi ravnoteže moći prevladavaju neovisno o dogovorenom konceptu legitimnosti, zbog čega dolazi do sukoba na granici oružane konfrontacije. Sukob između međunarodne ekonomije i političkih institucija koje njome vladaju slabi osjećaj zajedničkog cilja koji je nužan za svjetski poredak.

Gospodarski sustav je postao globalan dok politička struktura svijeta ostaje temeljena na državama-nacijama. Dok ekonomska globalizacija teži potiranju državnih granica, vanjska politika ih teži potvrditi, s naglaskom na konfliktne nacionalne interese ili ideale poretka.

Inspiraciju treba tražiti u novom svjetskom poretku

To su samo neki od problema koje Kissinger, dobitnik Nobelova nagrade za mir, navodi u svojoj novoj knjizi "Svjetski poredak". U zaključku svoje analize navodi kako je inspiraciju treba tražiti u svjetskom poretku koji potiče individualno dostojanstvo, vladu participacije i međunarodnu suradnju u skladu s dogovorenim pravilima. No, da bismo došli do toga, trebamo proći nekoliko međufaza. 

- Kako bi SAD igrao odgovornu ulogu u evoluciji svjetskog poretka u 21. stoljeću, mora biti spreman odgovoriti na nekoliko pitanja: Što želimo spriječiti, bez obzira na koji način, i ako ćemo to trebati napraviti sami? Što želimo postići, čak i ako nas ne prati podrška? Što želimo postići, odnosno izbjeći, samo u slučaju da imamo podršku Saveza? U što se ne želimo upuštati, čak i ako postoje zahtjevi od multilateralne skupine ili saveza? Koje vrijednosti želimo promovirati? - pita Kissinger i zaključuje:

- Za SAD to znači promišljanje na dvije naizgled kontradiktorne razine. Univerzalni principi moraju ići rame uz rame s priznavanjem povijesti, kultura i pogleda na sigurnost koje njeguju druge nacije. No, čak i dok se usvajaju lekcije iz prošlosti, potrebno je zadržati stav o iznimnosti SAD-a - piše Kissinger u svojoj analizi.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • andrija 2 19.02.2015.

    Eto ovakvi su ,stvorili radikalne islamiste,uništili nekada zemlju blagostanja kao štoje libija isada pokušavaju uništiti Rusiju,ali to će ići malo teže.

  • The_Man 03.09.2014.

    pogledfajte samo tu zlu njušku cionističku

  • SvPetar_1 02.09.2014.

    Kaos koji vlada u svijetu izazvali su upravo ljudi koji se zalazu za NWO. Kissinger i njemu slicni trebali bi biti s onu stranu rešetaka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare