To je to što me zanima!

Kitarović sama u Jasenovcu: 'Osuđujem mučenja i ubojstva'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u srijedu ujutro spomen-područje Jasenovac i odala počast žrtvama. U knjigu dojmova upisivala se oko 20 minuta
Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u srijedu Spomen-područje Jasenovac i odala počast žrtvama. Došla je u Jasenovac točno u 9.10 jer je upravo tada, prije 70 godina, počeo proboj logoraša. 

Predsjednica je odlučila sama odati počast žrtvama, bez pratnje medija i javnosti. Dočekala ju je ravnateljica Jasenovca Nataša Jovičić.

Ured predsjednice RH

Predsjednica se upisala u knjigu dojmova, a tekst prenosimo u cijelosti:

Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom. 

Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom.

Ovo je stratište opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokracije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti. Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unaprjeđivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti.

Idi na 24sata

Komentari 474

  • mily 23.04.2015.

    kako možeš, kako možeš?

  • DomagojSirovec 23.04.2015.

    Kolinda se prepala dolaska na komemoraciju jer misli da ce biti izviždana. Necete biti izviždani gospođo predsjednice jer Milanovic nije Karamarko pa da organizira skupinu pijanaca koje ce zviždati predsjednici države.

  • DomagojSirovec 23.04.2015.

    Kakva licemjerka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare