To je to što me zanima!

Klimatske aktivistice razmazale boju po slici Claudea Moneta u Švedskom nacionalnom muzeju

Odgovornost za incident preuzela je organizacija za zaštitu okoliša Återställ Våtmarker ("Obnovite močvare"), objavivši video dviju žena u akciji na Twitteru
Vidi originalni članak

Dvije klimatske aktivistice razmazale su boju po slici Claudea Moneta u Švedskom nacionalnom muzeju u Stockholmu u srijedu.

Glasnogovornica muzeja izjavila je novinskoj agenciji dpa da su dvije osobe razmazale boju i potom se zalijepile za sliku. Dodala je da muzejski stručnjaci pregledavaju je li umjetničko djelo oštećeno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Policija je objavila da je pritvorila dvije žene pod sumnjom da su oštetile tuđe vlasništvo.

Odgovornost za incident preuzela je organizacija za zaštitu okoliša Återställ Våtmarker ("Obnovite močvare"), objavivši video dviju žena u akciji na Twitteru.

Video pokazuje da se radi o Monetovoj slici "Le Jardin de l'artiste à Giverny." Slika francuskog impresionista inače se nalazi u pariškom Muzeju d'Orsay, izvijestile su švedske novine Expressen.

Već neko vrijeme, klimatski aktivisti koriste slične incidente da potaknu vlade da pojačaju borbu protiv klimatskih promjena.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Chani Kynes 16.06.2023.

    Pitanje je hoće li restauratori uspjeti sanirati štetu na slici...debelo naplatiti i zabraniti im prilaz muzejima i galerijama. 🙏☝

  • Vlad 15.06.2023.

    Ovo nije aktivizam već VANDALIZAM u najgorem smislu. Oštetile su sliku MONETA koji je bio veliki poklonik prirode i da živi danas borio bi se svim srcem protiv klimatskih promjena. Naravno, ne lijepljenjem po raznim mjestima ( ja bi ih ostavio da se sami oslobode, ako mogu ) ili oštečivanjem umjetničkih djela već slikama koje same po sebi, iako su napravljene prije više od 100 godina, govore o klimatskim promjenama što ovi zaluđeni balavanderi/ce ne znaju.

  • gruba istina 15.06.2023.

    Klimatkim aktivisticama bi trebali naplatiti stetu. Sasvim sigurno imaju mogucnost platiti, ako nemaju bas sad, imaju 2 bubrega, a mogu zivjeti na dijalizi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare