To je to što me zanima!

Kojić napao Vladu i Lalovaca: 'Mlad je, on ništa ne razumije'

Zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić žestoko je napao ministra Borisa Lalovca i Vladu zbog mini reforme poreza na dohodak. Kažu da ne znaju što rade
Vidi originalni članak

Zagrebački pročelnik za financije Slavko Kojić glavni financijaš Milana Bandića, žestoko je napao SDP-ova ministra Borisa Lalovca i Vladu zbog mini reforme poreza na dohodak. Kažu da ne znaju što rade.

Napravit će papzjaniju – rekao je Kojić, a zatim oprao i Lalovca da je "mlad i ništa ne razumije" kada je rekao da jedinice lokalne uprave imaju milijardu kuna viška.

Vlada predlaže povećanje neoporezivog dijela plaće i najviši porez samo na plaće iznad 13.200 kuna. Time bi plaće građana porasle, ali bi lokalna uprava izgubila dvije do dvije i pol milijarde kuna iz svojih proračuna. Kojić je objasnio da time Vlada neće napraviti osnovni učinak: pokrenuti potrošnju i tako podignuti BDP.

-Ako vi i ja imamo po stotinu kuna i idemo na tržnicu, onda ćemo potrošiti 200 kuna. Sada Vlada kaže da će jedan imati 120 kuna a drugi 80 kuna i da će tako potaknut potrošnju. Pa oni će opet potrošiti 200 kuna! Prosto je kao pasulj. Pa i gradovi troše, na to plaćaju PDV, a kada nam to oduzmu, država neće dobiti porez i manje ćemo trošiti – rekao je Slavko Kojić.

Citirao je stručnu literaturu koja kaže da se ne može alokacijom novca pokrenuti ekonomska aktivnost. Kojić i Bandić upravljaju s proračunom od sedam milijardi kuna, najvećim u Hrvatskoj. Gradski ministar financija tvrdi da i onima koji minimalno povećaju plaće to neće trošiti, nego ili će otplaćivati kredite ili staviti "sa strane". Ministarstvo je prozvao da radi stihijski jer se porezi stalno mijenjaju, a oni još nisu dobili nikakve smjernice i ne znaju kako planirati proračun.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • DadoDadic 10.10.2014.

    A što mu ne kaže ispravni put

  • Caffe-bar Gemini 10.10.2014.

    Lalovac je u pravu. Ovaj lik je potpuno zamjenio teze s primjerom potrošnje na dolcu, jer onaj s plaćom većom od 10.000 kn kome se porezom oduzima dio plaće manje će uštedjeti nakon što podmiri prosječne životne potrebe, a drugi će biti primoran tu razliku potrošiti na dio prosječnih potreba koje svojim primanjima ne može osigurati. Povećanje neoporezivog dijela plaće sigurno utječe na povećanje potrošnje, što pozitivno utječe na rast proizvodnje. Povećanje plaća koje su iznad prosjeka dovodi do povećanja štednje, što u vrijeme stagnacije privrede dovodi do blokade i zamrzavanja protoka kapitala i privrednih aktivnosti.

  • Epic Flyer 10.10.2014.

    Slažem se da Lalovac nema pojma,ali po čemu ste vi bolji? Kako vam ponestane love jednostavno dižete cijene..to zna svaka budala,za to vam ne treba pamet..

Komentiraj...
Vidi sve komentare