To je to što me zanima!

Kolinda i Orešković po prvi put se sastali s čelnicima SOA-e

Riječ je o  prvom u nizu redovitih sastanaka koji će se održavati sukladno dogovoru predsjednice Republike, predsjednika Vlade i ravnatelja SOA-e
Vidi originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković u utorak su u sjedište Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održali sastanak s čelnicima agencije, prvi nakon što su za čelnog čovjeka Agencije imenovali Daniela Markića.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetili su danas sjedište Sigurnosno-obavještajne agencije i održali  prvi zajednički službeni sastanak s čelnicima SOA-e. Riječ je o prvom u nizu redovitih sastanaka koji će se održavati sukladno dogovoru predsjednice Republike, predsjednika Vlade i ravnatelja SOA-e", stoji u kratkom priopćenju kojega su poslali Pantovčak i Banski dvori.

Predsjednica i premijer, prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, supotpisuju razrješenje odnosno imenovanje šefa SOA-e, a Markić je imenovan prije nekoliko dana nakon što je saborski odbor za unutarnju i politiku i nacionalnu sigurnost većinom glasova podupro taj prijedlog, budući da je ostavku na mjesto ravnatelja SOA-e podnio Dragan Lozančić. Markićevo imenovanje podržalo je šest članova odbora - oporbe te Mosta, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije - HDZ-a i HSLS-a.

Ostavka Dragana Lozančića uslijedila je nakon što je prethodno, prije nešto više od tri mjeseca, svojim supotpisom na odluku njegovo razrješenje zatražila predsjednica, navevši pritom da je izgubio njezino povjerenje, kao i da je prekršio zakon. U medijima je izjavila i da je Lozančić bio osobni špijun bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Prijedlog za Markićevim imenovanjem predsjednica i premijer supotpisali su 25. ožujka te ga, sukladno proceduri, uputili na mišljenje saborskom odboru. Nakon što je odbor dao pozitivno mišljenje na imenovanje Markića, predsjednik odbora Ranko Ostojić kazao je kako u prijedlogu o kojem su odlučivali nema spomena o tome da je Lozančić kršio zakon.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Kor - Jan - Dar 11.05.2016.

    Stvarno mi ni jasno zakaj je građanstvo RH u domaji tolko zaokupljeno s starim i novim šefom SOA-e kad SOA NIKAD NIJE RADILA svoj ustavom i zakonima propisan posao... COPY PASTE sa web stranice SOA-e, o njezinom djelokrugu rada: Pa kaže; " Organizirani kriminal predstavlja prijetnju sigurnosti i i stabilnosti svake države pa tako i RH. Organiziranom kriminalu pogoduju državno-politički integracijski procesi, liberalizirani granični režim odnosno kretanje i boravak stranaca, promijenjene i liberalizirane mogućnosti transnacionalnog gospodarskog i financijskog poslovanja jer posljedice globalizacije otvaraju organiziranom kriminalu široko polje djelovanja. Sve navedeno utjecalo je da se i SOA takvom stanju prilagodi ljudskim potencijalima i tehničkim sredstvima. Naime, SOA na području RH i u inozemstvu prikuplja podatke o planovima, namjerama, djelatnostima ili radnjama osoba, skupina i organizacija koje sudjeluju ili su povezane s najsloženijim oblicima organiziranog kriminala, te razmatra i procjenjuje prijetnje i rizike za nacionalnu sigurnost od organiziranog kriminala. SOA na dnevnoj bazi izvješćuje tijela državne vlasti (policija, državno odvjetništvo, USKOK i dr.) o prikupljenim podacima o organiziranom kriminalu.".......S obzirom da je stanje u Hrvatskoj, pogotovo sa gospodarstvom i KORUPCIJOM, takvo kakvo je, kaj bi rekli jel SOA JEST ili NIJE radila svoj posao, kak je trebala?? A tko će to istažiti kad ni DORH NIKAD NIJE RADIO svoj ustavom i zakonima propisan posao.

  • kamoCEmo_11 11.05.2016.

    . .Za potpuno zadovoljstvo jedan malo veci križ oko vrata ne bi škodio ... .tako predvidljivo i tako odvratno, pomocnica tajnice je maksimalno zagadila hrvatski društveni prostor ................ .zar nije u svojoj kampanji najavila da ZNA sve što je potrebno da ovu zemlju izvuce iz krize?....kad ce blagostanje ????...... .

  • kamoCEmo_11 11.05.2016.

    .....Jedna perverzija pomocnice tajnice slijedi drugoj. Ja samo nagadam koja je slijedeca....Kakav usiljeni psiho osmijeh. Strava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare