To je to što me zanima!

'Povijesnu istinu moramo znati jer ona je zalog za budućnost'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor odaju počasti na pogrebu i komemoraciji dijela žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama...
Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor odaju počasti na pogrebu i komemoraciji dijela žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama u Mariboru. 

S njima je i izaslanstvo Hrvatskog sabora, a od političara došli su Vladimir Šeks, Željko Glasnović, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Jurčević...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Danas je bitno reći nešto radi povijesti i budućnosti. Došla sam se ovdje pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom moramo pokloniti žrtvama. Povijesnu istinu mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost - rekla je Grabar Kitarović.

Na komemoraciji je i predsjedničina svečana garda. 

Ljubo Ćesić Rojs rekao je kako se nada da će biti identificiran njegov pokojni stric:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Bio bih najsretniji kad bi preko DNK analize otkrili ostatke pokojnog strica da ga možemo dostojanstveno pokopati u obiteljsku grobnicu. Na strica sam ponosan jer je i tada krenuo kao što smo mi krenuli 1990. Težnja hrvatskog naroda bila je stvaranje slobodne i nezavisne hrvatske države. Nažalost, preko 500.000 Hrvata ubijeno je bez suđenja. To su bili nevini ljudi i nikad nitko nije odgovarao za te žrtve. Vjerujem da će doći vrijeme za to - rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

Javnim pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina, njih 800 iz Hude jame, simbolički se zatvara postupak počet 3. listopada. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tada je počeo prijenos posmrtnih ostataka prvih ekshumiranih žrtava iz stratišta kod Laškoga, napuštenog rudnika u kojemu je 1945. ubijeno oko 3000 ljudi, a obred je održao celjski biskup Stanislav Lipovšek istaknuvši da pomirenje postaje moguće tek onda kada smo spremni oprostiti i priznati istinu, ma kako ona bila bolna, teška i optužujuća.

"Samo istina oslobađa. Isus kaže da je zato rođen i da je zato došao na ovaj svijet - da posvjedoči istinu", kazao je tada biskup Lipovšek u propovijedi pred Hudom jamom.

Iako je imala rezerve prema načinu na koji su se do sada vodila iskapanja masovnih grobnica iz vremena poraća, Katolička crkva u Sloveniji ocjenjuje da su započeti prijenos žrtava iz Hude jame i predviđeni obredi uz prisutnost crkvenih dostojanstvenika i nazočnost svjetovne vlasti velik napredak.

Žrtve Hude jame koje će u četvrtak biti pokopane u Mariboru u zajedničkoj grobnici anonimne su, ali se ističe da će pokop biti izveden na taj dačin da će naknadno, u slučaju potrebe ili želje, biti moguća njihova identifikacija.
 

Idi na 24sata

Komentari 822

  • FREEDOM 29.10.2016.

    Kako siješ, tako ćeš i žeti . Autori monstruozni zločina - osramotili nas za bijele lijekova - stradali na kraju na isti način skupa sa kolegama četnicima, belogardejcima, bslistima, SS ovcima ...na drugoj strani cijela inteligencija i slobodarski svijet, tako i kod nas . Milost nisu davali nikome - nisu trebali ni očekivati da će milost dobiti. Nakon 2 sv rata poznati su marševi smrti širom Europe i svijeta - nije to činjenica kojom se ikoja vojska može ponositi , no to je bilo drugo vrijeme i neadekvatan odgovor na milijunske žrtve i razaranja od strane paklene Hitlerove alijanse. Ustade - jedan od najgorih sljamova u našoj povijesti . Nastavili borbe nakon opće kapitulacije, čekali iluzornu pomoć od Britanaca i Smeta --- ej, saveznika , onih kojima su objavili rat i protiv kojih ratovali/ ubijali u paktu sa Hitlerom, okupatorom. Marionetska kvislinške zločinačka umjetna tvorevina , potomci vije iz vlastite sramote žele falsificirati povijest i prikazati ih - u najmanju ruku nevinim žrtvama i borcima za demokraciju ... 600 000 hrvata ubijeno poslije rata - gomila besmislica .... Čitam ove komentare branitelja lika i djela Pavelića o pomoćnika , sve veliki vjernik do vjernika....nevinih žrtava je bilo - nema spora . I za sam taj njihov nesretni kraj u konačnici su krivi sami zločinci koji su nakon 4 godine pakla na zemlji , zasigurno i sami na kraju završili u paklu na onom svijetu.

  • barbossa 29.10.2016.

    SDP, najveća srpska stranka, glavni pokrovitelj skrivanja dokumenata o partizanočetničkim zločinima i cijele arhive Titinog zločinačkog komunističkog državno-terorističkog sistema.

  • Prva Proleterska 28.10.2016.

    Slovenci prazne jame ne radi pietete do vaših Ustaša , koje vi nazivate civilnim nevinim stanovništvom - i Srbi sebe isto- nego prave prostor za nove . A novi mogu stići vrlo brzo, budete ćaćakati Ruskoga medvjeda ! Htvati su radili po Sloveniji zloćine čitavoga rata a i 5 dana posle rata i trebalo je tu bagru svu zatući !

Komentiraj...
Vidi sve komentare