To je to što me zanima!

Kolinda u UN-u: Morala sam prisegnuti u muškom rodu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u sjedištu UN-a sudjelovala u Tematskoj raspravi o jačanju jednakosti spolova te osnaživanju položaja žena i djevojčica
Vidi originalni članak

Žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju, rekla je u petak Kolinda Grabar Kitarović u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku gdje se susrela s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te s predsjednikom Opće skupštine UN-a Samom Kutesom. Sastanci su održani uoči Tematske rasprave na visokoj razini o jačanju jednakosti spolova te osnaživanju položaja žena i djevojčica za transformacijsku razvojnu agendu za razdoblje poslije ove godine.

Navedena Tematska rasprava održala se prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena te 20. obljetnice od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje. 

Predsjednik.hr

Grabar-Kitarović je, na otvaranju Tematske rasprava, u svom govoru istaknula značajni napredak koji je postignut u promicanju jednakosti spolova te dodala kako usprkos svim postignućima to ostaje izazov. 

Podsjetila je da je, osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske, bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kao dragocjeno iskustvo iz tog razdoblja istaknula je svoje boravke u Afganistanu gdje je promicala unapređenje statusa žena u toj islamskoj državi s teretom teških godina talibanskog režima koji je iznimno degradirao žene.

- Možemo postići sve što želimo, ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka, rekla je hrvatska predsjednica.

Predsjednik.hr

U svome je govoru odala počast svim onim ženama koje su nas zadužile svojim primjeromSpomenula je prvu hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku koja je "bila ponižavana i diskriminirana", prisiljena skrivati se u redakciji, pisati pod pseudonimom, no unatoč svemu ustrajala je i nije se predala.

Istaknula je da je od tada velik posao učinjen na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje

Predsjednik.hr

- Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod, rekla je Grabar-Kitarović.

Na kraju svog izlaganja kazala je kako će i dalje predano raditi na jačanju jednakosti spolova u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. 



Idi na 24sata

Komentari 259

  • Miške 08.03.2015.

    "Prisegnula sam muškom rodu".

  • bkladarb 08.03.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Palamudan 08.03.2015.

    mi rvati

Komentiraj...
Vidi sve komentare