To je to što me zanima!

Kolinda želi Bašćansku ploču maknuti iz zgrade HAZU-a

Predsjednica je poručila kako će učiniti sve u okviru njene ovlasti da jedan od najpoznatijih i najvažnijih hrvatskih spomenika premjesti u Jurandvor na otoku Krku.
Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi premjestiti Bašćansku ploču na Krk. Tijekom svog boravka na ovom otoku, založila se da se jedan od najznačajnijih hrvatskih spomenika vrati u Jurandvor, gdje bi se s njime postupalo kao s Apoksiomenom kojem je izgrađen muzej na Lošinju. Smatra kako bi izgradnja muzeja za Bašćansku ploču bio dobar korak u razvoju gospodarstva otoka Krka. Također, uvjerena je kako je ploča u zgradi HAZU-a, gdje se trenutno nalazi, gotovo neiskorištena. Dodala je da će učiniti sve što je u okviru njene ovlasti da je vrate na otok s kojeg potječe.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odgovorila je na upit Novog lista, poručivši kako gotovo tisuću godina stara ploča ostaje gdje je bila i dosad, sve od 1934. godine, otkad su je dopremili kako bi ju spasili od propadanja. Predsjednica, naime, nema nikakve ovlasti nad Bašćanskom pločom i mjestom gdje će ona biti izložena.

TOMISLAV KLAUŠKI Imidžu Hrvatske najgore se piše kada ga se dočepa Kolinda

'To je krivo'

Razgovarali smo s povjesničarom Nevenom Budakom koji se ne slaže s najnovijom predsjedničinom inicijativom.

- To je krivo jer se radi o spomeniku od kapitalne važnosti za hrvatsku povijest i kulturu i primjereno je da se čuva u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ne vjerujem da je Baščanska ploča nešto što bi moglo privući osobito velik interes turista. Osim toga, adekvatna prezentacija u Jurandvoru bi iziskavala velika ulaganja i novu muzejsku zgradu, a vjerujem da ima puno prečih potreba za financiranjem u kulturi, pogotovo u zaštiti spomeničke baštine - smatra Budak.

Iz HAZU-a dodaju kako ploča nikako nije neiskorištena. Navode kako je zadivila britansku kraljicu Elizabetu II. tijekom posjeta Akademiji 1972. godine, a posebno ju je impresionirao podatak "da se radi o kraljevskom dokumentu koji je nastao stotinjak godina prije nego je engleska Magna charta libertatum (1215.)"

Idi na 24sata

Komentari 77

  • mliniski 21.07.2019.

    Ja se iskreno bojim da bi mogla premjestit Krapinskog pračovjeka pa gdje morti na Goli otok

  • dektiva3 20.07.2019.

    Što ona radi u hazu ?

  • ivandjoic 20.07.2019.

    Da al magma carta je jos uvjek u izvornom mjestu. Također u istoj dvorani gdje je potpisana i grad Salisbury ljepo zarađuje od turizma

Komentiraj...
Vidi sve komentare